Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бъдещето на Перес в Ред Бул ще бъде решено другата седмица

Бъдещето на Перес в Ред Бул ще бъде решено другата седмица

1548
0
Серхио Перес
Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул ще проведе важна среща веднага след Гран при на Белгия. Според Хелмут Марко, отборът ще се събере в понеделник. за да реши дали ще запази Серхио Перес за следващия сезон, или да го замени с някой друг състезател.

Перес подписа нов договор с Ред Бул в началото на юни. Това гарантира престоя му в австрийския тим поне до края на 2026 г. Но от друга страна, в контракта на мексиканеца има специална клауза. Тя гласи, че Перес може да бъде освободен, ако след края на сезона изостава от Макс Верстапен с повече от 100 точки. В момента разликата между двамата е 141 точки.

По време на уикенда в Белгия стана ясно, че утре ще се проведе важна среща на ръководството на Ред Бул. На нея ще присъстват Марко, Кристиан Хорнер, Петер Байер и Лоран Мекис. След нея трябва да стане ясно дали Перес ще остане в Ред Бул до края на сезона, или ще бъде освободен още след днешния старт в Белгия. Има вероятност мексиканецът да остане до края на кампанията, но след това да си тръгне

Кандидатите за мястото на Перес са състезателите на Виза РБ Даниел Рикиардо и Юки Цунода, както и резервата Лиам Лоусън. Следващата седмица Рикиардо и Лоусън трябва да направят тест, след който да се реши кой от двамата може да замени мексиканеца. Цунода също се надява да получи повишение. Но от друга страна, връзките на японеца с Хонда вероятно ще накарат Ред Бул да го извади от списъка.

„Серхио знае, че за шампионата при конструкторите трябва да имаме и двата автомобила пред Макларън, ако е възможно. Това обаче не се случи в последните няколко състезания“, каза Марко пред ServusTV.

Когато бе помолен да очертае целта на Перес за уикенда на Спа, Марко отговори така: „Целта е да спечелим и шампионата на пилотите, и този на конструкторите. Ще обсъдим най-добрия начин да го постигнем в понеделник.“

В друго интервю след квалификацията Марко заяви, че сесията „е показала, че Макс е абсолютно най-добрият пилот, особено в такива условия“.

„Но също така е от решаващо значение, че Макларън не беше толкова силен на мокро, колкото вероятно ще бъде на сухо. Това означава, че стартовата ни позиция се е подобрила и ще бъде много вълнуващо състезание.“

„Но е чудесно да видя Серхио, който наистина се е подобрил. Той ще стартира от първа редица заради наказанието на Макс. Сега нещата отново изглеждат много по-добре“. добави съветникът на Ред Бул.