Начало Други Български екипаж трети на еко рали в Италия

Български екипаж трети на еко рали в Италия

45
0

Българският екипаж Калин Дедиков/Георги Павлов зае трето място своя в клас VIII на италианското еко рали “Мендола“, пети кръг от Световния еко рали шампионат.

С отличното си представяне в Доломитите тандемът на „Октан рали тим“ отново си проби път до топ 10 на временното класиране, откъдето бе изпаднал за кратко поради пропуснатите две състезания от календара.

Оспорваната надпревара по тесните улички на алпийския град Ренон и прохода Пасо дела Мендола се превърна в най-голямото изпитание в досегашната кариера на екипажа, който завърши на трето място в световния шампионат за 2014 г.

Дългото над 500 километра трасе бе разделено на 77 контроли, като идеалното време се отчиташе не само в състезателните отсечки, но и в преходите. Това правеше надпреварата изключително напрегната във всеки един момент и принуждаваше екипажите да не губят концентрация нито за миг.

„Отсечките буквално преливаха една в друга без прекъсване, като дори в преходите ни беше отчитано време“, обясни навигаторът Павлов.

В съботния първи ден на еко рали “Мендола“ двамата с Дедиков трябваше да се справят с дъжда и да се адаптират към специфичния за италианския шампионат начин на времеизмерване, различаващ се от наложената практика през последните години в световния.

В неделя българите значително подобриха представянето си, като дори записаха серия от първи и втори времена в отсечките. Така екипажът на „Октан рали тим“ се завръща в България с ценни точки за световния шампионат и още по-големи амбиции за оставащите състезания.

„Това беше най-трудното състезание, в което сме участвали, но и това прави удовлетворението от успешния финал още по-голямо“, заяви Дедиков след края на надпреварата. „Следващият кръг е в България и имаме една единствена цел – да защитим победата си от миналата година.“

Еко рали „Мендола“ бе спечелено от тандема Артур Прусак/Тиери Бланшетри с Toyota Prius. Четирикратният шампион Масимо Ливерани и Валерия Страда (Alfa Romeo GTV V6 Tb) останаха на втора позиция, а челната тройка допълниха Никола Вентура и Гуидо Герини (Abarth 500). Екипажът на „Октан рали тим“ е четвърти в генералното класиране.

Със спечелените десет точки от Мендола Дедиков и Павлов излизат на шеста позиция в шампионата, а марката GreatWall се изравнява по точки с Honda и Mercedes, като делят четвъртото място.

Следващият кръг от Световния еко рали шампионат е в България и стартира на 31 юли.