Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Български Формула 1 шампионат

Български Формула 1 шампионат

1963
0
Български Формула 1 шампионат

Български Формула 1 шампионат – БгФ1, представлява компютърно симулиран Формула 1 шампионат, който се организира от „Cukam.BG – Българска Кибер Общност“. За първи път шампионатът се организра през далечната 2004 година на играта F1 Challenge 99-02. При провеждането на всеки сезон играта претърпява сериозни модификации, следвайки промените в реалният свят на Формула 1 и състезателните изисквания на БгФ1. Всеки отбор се регистрира напълно безплатно в шампионата със свое собствено оригинално име и оцветяване. Характеристиките на болидите, като мощност, гуми, сцепление, окачване и още много други фактори се доближават максимално до реалните болиди от Формула 1.

През 2007 година шампионатът преминава към по-модерна платформа rFactor, която позволява по-съвременна настройка на състезателните машини и още по-добро преживяване зад волана, което да се доближи още повече до управлението на болид от Формула 1. Както всичко останало rFactor също остаря и през 2020 година БгФ1 премина на много по-съвременна платформа/игра, която се казва Assetto Corsa. Assetto Corsa позволява максимална симулация на един съвременен болид от Формула 1, като използването на DRS, управление и работата с хибридните батерии, още по-прецизно износване на гумите, притискането на крилата, твърдостта на окачването, височината на болида, работата на пружините, спирачките, налягането на гумите и още куп неща, които ни доближават максимално до реалният свят на Формула 1. Дори времето в състезателният сървър, успява да бъде на 100% симулирано в реално време с реалните условия на пистата към момента, в който се провежда състезателният уикенд на БгФ1!

През сезон календарът на 2023 БгФ1 ще е на14 писти и ще разполага с най-големия награден фонд в историята на шампионата. Провеждането на кръг от БгФ1 винаги се провежда в уикенд, когато има и състезание от Формула 1. Календарът на шампионата е предварително изготвен от организаторите на БгФ1 и съобразен с празниците и почивните дни. Всички състезания и екшънът, който се случва на пистата, се излъчват на живо в канала на шампионата в Twitch. Има дори коментатори, които успяват да придадат още по-голяма емоция!

Всичко това звучи страхотно, нали? А какво ще кажете за състезание на българска писта? Да! БгФ1 е разработила свое собствено виртуално трасе, което има място в календара като ГП на България. То обикновено закрива всеки сезон на шампионата. Виртуалното трасе е изградено край град Варна и е с дължина от 5.069м. Пистата разполага с 3 DRS зони и е по посока на часовниковата стрелка. Самото трасе е изключително трудно за усъвършенстване, с повече от една идеална линия, изкачвания, спускания, бързи и бавни завои. Всичко това превръща състезанията изключително вълнуващи и интересни. Пистата е публично достъпна за сваляне в RaceDepartment, най-големият сайт за споделяне на симрейсинг модове в света. Имрейсърите по целия свят дават високи оценки, често я наричат „странна“, но и много интересна и предизвикателна, а някои чужденстранни шампионати, дори включват пистата Варна в своите състезателни календари!

Новият сезон вече чука на вратата, като пилотите и отборите водят усилена подготовка в търсенето на най-добрите настройки на болида. Сезон 2023 се очаква да бъде изключително интересен, тъй като има доста интересни размествания измежду пилоти и отбори, Настоящият шампион Иван Леонов все още не е подал своята заявка за участие, но по всичко личи, че това ще се случи съвсем скоро. Два от отборите – Oracle Apex Racing и Hydra Racing Team дори вече направиха презентации на своите болиди, претенденти за победи в БгФ1 2023!

Ако сме успели да те развълнуваме и мислиш, че си бърз и можеш да ни победиш на пистата, ела и се включи в нашият вълнуващ виртуален свят на Формула 1! Търсим новият най-бърз пилот на България, а ти можеш да бъдеш следващият Хамилтън, Верстапен или Алонсо. Записването е напълно БЕЗПЛАТНО! Повече информация можете да откриете на сайта на шампионата – https://simracing.bg/bgf1 или да ни попитате в нашият Дискорд сървър. Очакваме Ви!