Начало MotoGP News Баная без сериозни травми след инцидента в Барселона, Бастианини пропуска следващите няколко...

Баная без сериозни травми след инцидента в Барселона, Бастианини пропуска следващите няколко старта

340
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная няма сериозни травми след инцидента в Барселона. Пилотът на Дукати извади сериозен късмет, след като вчера претърпя тежка катастрофа. Междувременно неговият съотборник Енеа Бастианини ще претърпи поне една операция. Италианецът със сигурност пропуска следващите 2-3 старта от кампанията в MotoGP.

Баная катастрофира в началото на вчерашната Гран при на Каталуния. Действащият световен шампион имаше ужасяващ хайсайд и падна по средата на трасето. По-голямата част от неговите съперници успяха да го заобиколят. Не такъв беше случаят с Брад Байндър от КТМ, който мина през крака на Баная. Италианецът остана да лежи на пистата след инцидента, което доста притесни екипа на Дукати и неговите близки

Катастрофата на Баная предизвика развяване на червен флаг и спиране на състезанието. Италианецът бе качен в линейка и откаран в медицинския център на трасето. После той бе транспортиран до болница в Барселона. За щастие, Баная бе в съзнание след инцидента.

Снощи се появи информация от Дукати. Според нея, Баная е добре и не е получил тежки фрактури.

„Пеко е добре“, каза д-р Чарте от болница в Барселона.  „Имаше тежък политравматизъм. Мотоциклет е преминал през бедрената и пищялната му област.“

„Направихме рентгенова снимка и открихме малка травма, за която не знаем дали е настояща или стара. Трябва да направим спешно компютърна томография, която ще бъде направена в „Hospital General de Catalunya“. При черепното и гръдното ниво всичко е нормално. Той беше ориентиран [в съзнание].“

Спортният директор на Дукати Паоло Чиабати също коментира случилото се с Баная.

„Пеко се оплаква от болка в опашната кост. Мисля, че това се дължи заради хайсайда, който той така и не може да обясни. Той не смята, че е направил нещо необичайно, затова ще разследваме причината за падането. Тъй като все още не знаем причините, не искаме да ги коментираме“, обясни Чиабати.

Самият Баная също коментира вчерашната катастрофа.

„Вчера имах много късмет. Трябва да съм благодарен. Понякога трябва да имаш късмет“, каза Баная на излизане от болницата в Барселона.

Баная няма представа какво е довело до тежкия хайсайд. „Не знам. В загряващата обиколка имах много ниско сцепление. Получих много голям удар. Това не беше нормален хайсайд. В момента е много трудно да се разбере какво се е случило. Това със сигурност това не беше нормална катастрофа. Задното сцепление, което имах в загряващата обиколка, не беше никак нормално“, каза Баная.

Пилотът на Дукати ще опита да се включи в предстоящия рейс уикенд в Мизано

„Ще направим всичко възможно, за да бъдем в Мизано и да се представим добре“, допълни Франческо Баная.

Междувременно Чиабати обяви, че Бастианини има по-сериозни контузии и няма да стартира в поне две надпревари.

„Енеа получи фрактура на лявата си ръка и на левия си глезен, като и двете ще се нуждаят от операция. Той ще се подложи на две операции възможно най-скоро и със сигурност ще трябва да пропусне Гран на Сан Марино и Ривиерата в Римини“, каза Чиабати.