Начало MotoGP News Еспаргаро и Винялес записаха исторически двоен успех за Априлия в Каталуния, Баная...

Еспаргаро и Винялес записаха исторически двоен успех за Априлия в Каталуния, Баная претърпя тежка катастрофа

531
0
Алейш Еспаргаро
Алейш Еспаргаро, снимка Мишлен

Алейш Еспаргаро спечели Гран при на Каталуния в MotoGP. Пилотът на Априлия записа втори пореден успех на трасето край Барселона след този в спринта. Втори финишира съотборникът на Еспаргаро Маверик Винялес. По този начин Априлия записа историческа първа двойна победа в ерата на MotoGP. Последното място на подиума бе заето от Хорхе Мартин от тима на Прамак Дукати. Същевременно Франческо Баная (Дукати) претърпя тежка катастрофа и не завърши надпреварата.

Гран при на Каталуния е кръг №11 за тазгодишния сезон в клас MotoGP от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Домакин на събитието беше едноименното трасе с дължина 4.657 км и разположено до град Монмело

Времето преди началото на основното състезание в Каталуния бе сухо и облачно. Температурата на въздуха бе 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 32. Драмите започнаха още преди самия старт, тъй като Икер Лекуона (LCR Хонда) катастрофира по време на обиколката за заемане на позицията на пистата.

Баная имаше най-добра стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари. Италианецът бе следван от Еспаргаро, Мартин и Оливейра. По-назад имаше верижна катастрофа. В нея участваха Бастианини, Безеки, Маркес, Зарко и Ди Джанантонио. Бастианини получи наказание от стюардите, тъй като инцидентът бе предизвикан от него

Няколко секунди по-късно имаше нов инцидент. Баная претърпя тежък хайсайд и падна по средата на пистата в Каталуния. Състезателят на Дукати бе ударен по крака от Брад Байндър (КТМ). За щастие Баная бе в съзнание след тежката катастрофа. Междувременно рейс контролът прекрати надпреварата в Барселона.

Състезанието в Каталуния бе прекъснато за около 25 мин. През това време маршалите почистваха асфалтовата настилка. В същото време стана ясно, че всички състезатели с изключение на Баная и Бастианини ще продължат участието си в надпреварата. Пилотите на Дукати бяха закарани в медицинския център на трасето.

Мартин поведе колоната след втория старт от място в Гран при на Каталуния. Испанецът бе следван от Винялес, Еспаргаро, Оливейра, Байндър, Зарко, Милър и Алекс Маркес. За щастие, този път нямаше никакви инциденти. По-назад Пол Еспаргаро (Tech3 GasGas) се оттегли от надпреварата заради механичен проблем.

Мартин загуби позиция от Винялес и Еспаргаро в края на първата обиколка. Състезателят на Прамак Дукати бе изпреварен и от Оливейра.

Винялес и Еспаргаро се откъснаха спрямо Оливейра в следващите няколко тура. Португалецът на свой ред бе преследван от Мартин и Зарко. В същото време Брад Байндър също приключи участието си в състезанието на пистата „Каталуния“ заради повреда в неговия КТМ.

Винялес и Еспаргаро продължаваха да контролират събитията след преполовяването на Гран при на Каталуния. Зад тях Мартин се справи с Оливейра и си върна третото място. В дъното на топ 10 имаше оспорван двубой между Фернандес и Ди Джанантонио.

4 тура преди финала Еспаргаро изпревари Винялес на спирането за завой №1 в Барселона. Деветкратният победител в MotoGP допусна грешка и мина през дългата обиколка. Така на практика Еспаргаро почти си гарантира първата позиция

До края на Гран при на Каталуния не настъпиха размествания в челото. Следователно Еспаргаро и Винялес записаха историческа двойна победа за Априлия в кралския клас. Последното място на подиума зае друг испанец- Хорхе Мартин.

Четвърти и пети финишираха Йохан Зарко (Прамак Дукати) и Мигел Оливейра (RNF Априлия). Шестото място бе заето от Алекс Маркес (Грезини Дукати). Зад испанеца се наредиха Фабио Куартараро (Ямаха), Джак Милър (КТМ), Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) и Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати). Място в зоната на точките намериха още Лука Марини и Марко Безеки от тима на VR46 Дукати, Марк Маркес (Хонда), Франко Морбидели (Ямаха) и Такааки Накагами (LCR Хонда).

Баная запазва първото място във временното класиране въпреки отпадането си днес. Зад него са Мартин, Безеки, Байндър и Еспаргаро.