Начало MotoGP News Баная грабна победата в Тайланд, Мартин втори

Баная грабна победата в Тайланд, Мартин втори

17
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная грабна победата в Гран при на Тайланд. Пилотът на Дукати потегли от полпозишън и записа девета победа от началото на сезона. До него на подиума се качиха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas). Благодарение на тази победа Баная завърза още повече интригата за титлата.

Тайланд прие кръг №18 от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се проведе на пистата Чанг Интернешънъл с дължина 4.554 км и разположена до Бурирам. Догодина страната от Югоизточна Азия ще открие следващата кампания в световния шампионат по мотоциклетизъм

Вчера се проведе спринтовата надпревара в Тайланд. Победител в нея стана Бастианини, следван от Мартин и Баная. Действащият световен шампион спечели квалификацията, но загуби още точки спрямо испанския си съперник в борбата за световната титла. Днес Баная се надяваше да финишира пред Мартин и да стопи част от пасива си.

Времето преди старта на Гран при на Тайланд беше хладно и дъждовно. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 25 и 28 градуса по Целзий. Състоянието на трасето не позволяваше използване на сликовете на Мишлен.

Мартин имаше най-добра реакция и поведе след изгасването на червените светофари в Тайланд. Зад него се движеха Баная, Марк Маркес, Акоста, Куартараро, Ди Джанантонио, Байндър, Морбидели и Безеки. Стартът мина чисто и без инциденти в първите завои.

Мартин водеше колоната след първите няколко тура от Гран при на Тайланд. Състезателят на Прамак Дукати записа най-бързия тур и се отдалечи на около 8 десети спрямо Баная. Трети се движеше Марк Маркес, следван от Куартараро, Бандър, Акоста, Морбидели, Мир, Еспаргаро и Ди Джанантонио. Същевременно Марко Безеки (VR46 Дукатии) отпадна от надпреварата след инцидент.

Мартин продължаваше да води колоната в Тайланд, следван от Баная и Марк Маркес. Малко по-назад Фабио Куартараро имаше контакт с Франко Морбидели. В резултат на това френският пилот на Ямаха падна от своя мотор и озова в дъното на колоната. Случката беше разгледана от стюардите, които решиха да накажат Морбидели с преминаване през дългата обиколка. Същевременно Раул Фернандес (Тракхаус Априлия) също отпадна от състезанието.