Начало Top Moto News Баная на полпозишън. Бастианини и Мартин допълват първата редица в Тайланд

Баная на полпозишън. Бастианини и Мартин допълват първата редица в Тайланд

12
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная беше най-бърз в квалификацията за Гран при на Тайланд. Действащият световен шампион записа време за 1:28.700 мин. До него на първа редица застават Енеа Бастианини и Хорхе Мартин. И тримата карат мотори Дукати Десмоседичи GP24.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)

Тайланд е домакин на кръг №18 от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на пистата Чанг Интернешънъл с дължина 4.554 км и разположена до Бурирам. Страната от Югоизточна Азия ще открие следващите две кампании в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ

Непосредствено преди квалификацията се проведе втората свободна тренировка за Гран при на Тайланд. Най-доброто време в нея даде Марк Маркес, следван от Морбидели, Баная, Мартин, Акоста и Куартараро. Състезателят на Грезини Дукати беше най-бърз след края на вчерашния ден. Припомняме, че Маркес спечели първите две издания на Гран при на Тайланд.

Времето преди началото на квалификацията в Тайланд беше сухо и топло. Температурата на въздуха беше 30 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 45. Над трасето имаше частична облачност, но без сериозна вероятност за валежи.

Куартараро и Ди Джанантонио оглавиха класирането в първия сегмент от квалификацията. Двамата продължават напред участието си в сесията. Първи под чертата останаха Брад Байндър (КТМ), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Джак Милър също с КТМ. На шеста редица в Тайланд се класираха Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Алекс Ринс (Ямаха) и Такааки Накагами (LCR Хонда). Последните места на грида бяха заети Жоан Мир (Хонда), Раул Фернандес (Тракхаус Априлия), Лука Марини (Хонда) и Лоренцо Савадори (Тракхаус Априлия).

Всички пилоти веднага напуснаха бокса след началото на Q2. Условията бяха идентични с тези в първия сегмент от сесията. Очакваше се интересна битка, в която да участват Баная, Мартин, Бастианини и Марк Маркес.

Баная беше най-бърз в квалификацията за Гран при на Тайланд. Състезателят на Дукати подобри рекорда на пистата Чанг Интернешънъл и си гарантира първа стартова позиция за спринта и утрешната основна надпревара. До него на първа редица ще застанат Бастианини и Мартин.

На втора стартова редица в Тайланд ще бъдат Марко Безеки (VR46 Дукати), Марк Маркес (Грезини Дукати) и Фабио Куартараро с Ямаха. Зад тях се класираха Педро Акоста (Tech3 GasGas), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Алекс Маркес (Грезини Дукати). Топ 12 допълниха Маверик Винялес (Априлия), Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Йохан Зарко (LCR Хонда).