Начало Top Moto News Баная спечели надпреварата в Барселона, Мартин и Маркес допълниха подиума

Баная спечели надпреварата в Барселона, Мартин и Маркес допълниха подиума

353
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели надпреварата в Барселона. Пилотът на Дукати записа трети успех от началото на сезон 2024 в MotoGP. Втори и трети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Марк Маркес от тима на Грезини Дукати.

Барселона е домакин на шестия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Събитието се провежда на пистата Каталуния с дължина 4.567 км и разположена близо до град Монтмело. Вчера Алейш Еспаргаро триумфира в спринтовата надпревара, след като потегли от полпозишън. Днес опитният испанец има възможност да запише втори пореден успех на това трасе след този през миналия сезон

Прекрасни условия посрещнаха пилотите и отборите преди началото на надпреварата в Барселона. Температурата на въздуха беше 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 47. Вероятността за валежи беше нулева.

Баная поведе след старта на състезанието в Барселона. Италианецът се надява на силен резултат, след като отпадна от вчерашния спринт. Втори беше Акоста, следван от Байндър, Мартин, Раул Фернандес, Еспаргаро, Милър, Морбидели, Ди Джанантонио и Марк Маркес. Испанецът спечели няколко места, тъй като потегли 13-ти.

Баная и Акоста си размениха няколко пъти водачеството в първите три тура. Новобранецът загуби позиция от Мартин на спирането за десети завой. В топ 5 бяха още Байндър и Еспаргаро. Пилотът на Априлия отново загуби няколко места на старта на надпреварата. Винялес също не потегли добре и се движеше извън топ 10.

Мартин изпревари Баная и поведе колоната 20 тура преди финала. Испанецът опита да се откъсне напред. Акоста също се справи с действащия световен шампион и зае второто място. Зад тях Еспаргаро водеше битка с Раул Фернандес и Байндър. Марк Маркес си проправяше път и вече се доближи до челната десетка.

14 тура преди финала Акоста претърпя катастрофа. Пилотът на Tech3 GasGas продължи участието си в надпреварата, но от последна позиция. В челото Мартин водеше пред Баная, Раул Фернандес, Байндър, Мартин, братята Маркес и Бастианини. Няколко обиколки по-рано отпадна Франко Морбидели от отбора на Прамак Дукати.

Мартин водеше колоната след преполовяване на състезателната дистанция в Барселона. Испанецът обаче беше застигнат от Баная. Действащият световен шампион намали значително изоставането си от лидера. Трети на повече от 5 сек. се движеше Еспаргаро, който беше застигнат от Маркес. Между двамата се намираше Раул Фернандес. Междувременно Бастианини беше наказан да премине през дългата обиколка.

6 тура преди финала Баная изпревари Мартин в първия сектор на трасето. Заводският състезател на Дукати започна веднага да се откъсва напред. Зад водещите двама имаш борба за последното място на подиума. В нея участваха Алейш Еспаргаро, Раул Фернандес и Марк Маркес. По-назад Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) също отпадна от надпреварата в Барселона

4 обиколки преди финала Маркес изпревари Еспаргаро в края на старт-финалната права и зае третото място. Отпред Баная отвори аванс от поне секунда спрямо Мартин. Същевременно Акоста си пробиваше път и зае позиция в зоната на точките.

До края на старта в Барселона не настъпиха размествания в челото. По този начин Баная записа трета победа от началото на сезона след тези в Катар и Испания. Това беше и първи успех за Дукати на пистата в Каталуния от 2018 г. насам. Подиумът допълниха местните любимци Хорхе Мартин и Марк Маркес.

Четвърти и пети финишираха Алейш Еспаргаро (Априлия) и Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати). Следващите няколко позиции бяха заети от Раул Фернандес (Тракхаус Априлия), Алекс Маркес (Грезини Дукати), Брад Байндър (КТМ), Фабио Куартараро (Ямаха) и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия). Място в зоната на точките намериха още Марко Безеки (VR46 Дукати), Маверик Винялес (Априлия), Педро Акоста (Tech3 GasGas), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Жоан Мир с Хонда.