Начало Top Moto News Баная спечели спринтовото състезание в Асен, Мартин втори

Баная спечели спринтовото състезание в Асен, Мартин втори

146
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели спринтовото състезание в Асен. Пилотът на Дукати потегли от полпозишън и водеше от началото до края на кратката надпревара на нидерландското трасе. Втори и трети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Маверик Винялес с Априлия.

Асен е домакин на осмия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на едноименната писта с дължина 4.555 км. Асен е най-старата писта, която продължава да приема стартове от световния шампионат по мотоциклетизъм.

Времето преди спринтовата надпревара в Асен беше сухо, топло и с лека облачност. Температурата на въздуха беше 25 градуса, по Целзий, а тази на асфалта- 49. Нямаше вероятност за валежи до края на днешния ден.

Баная поведе колоната след старта на спринтовото състезание в Асен. Италианецът спечели квалификацията, която се проведе по-рано днес и е основният фаворит за победата както днес, така и утре. Зад него се движеха Мартин, Алекс Маркес, Винялес, Марк Маркес, Еспаргаро, Морбидели, Бастианини, Байндър и др. Стартът мина чисто и без инциденти.

Баная запази първото място два тура след началото на спринта в Асен. Веднага зад него беше Мартин. Двамата започнаха полека да се откъсват от своите преследвачи. Трети и четвърти бяха Алекс Маркес и Винялес. Марк Маркес (Грезини Дукати) допусна грешка на втори завой и се озова в чакъла. Това беше първо отпадане за испанеца в спринт от началото на сезона

В следващите обиколки Баная се откъсна от Мартин и водеше уверено в спринтовото състезание на пистата Асен. Мартин на свой ред също беше отворил преднина спрямо Винялес. Зад испанеца се беше образувала групичка, в която влизаха Алекс Маркес, Байндър, Бастианини и Ди Джанантонио. Междувременно Лоренцо Савадори (Априлия) и Лука Марини (Хонда) приключиха участието си в спринтовата надпревара.

Баная остана начело в заключителната фаза от спринта в Асен. Действащият световен шампион имаше комфортен аванс спрямо Мартин. Винялес се движеше на самотно трето място. Зад него Бастианини се справи с Байндър и зае четвъртата позиция. Алекс Маркес пък получи наказание преминаване през дългата обиколка заради нарушаване на границите на трасето.

Баная в крайна сметка спечели спринта в Асен. Това беше втори пореден успех за него в такъв тип състезание след този в Муджело. Втори и трети завършиха Мартин и Винялес.

Четвърти и пети завършиха Енеа Бастианини (Дукати) и Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати). Шестото място остана за Брад Байндър от тима на КТМ. Топ 10 допълниха Фабио Куартараро (Ямаха), Алекс Маркес (Грезини Дукати), Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas).