Начало Top Moto News Баная триумфира в спринтовото състезание на Мотеги

Баная триумфира в спринтовото състезание на Мотеги

8
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная триумфира в спринтовото състезание на Мотеги. Пилотът на Дукати продължи серията си в такъв тип надпревари. Втори и трети финишираха Енеа Бастианини и Марк Маркес също с мотори на Дукати, докато Педро Акоста (Tech3 GasGas) отпадна докато водеше.

Mотеги е домакин на кръг №16 от сезон 2024 в световния шампионат на MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на едноименната писта с дължина 4.801 км и разположена в префектура Хошиги. Това е един от традиционните домакини на стартове от MotoGP през последните 20 години

В по-ранните часове на днешния ден се проведе квалификацията. Най-бърз в нея стана Педро Акоста. Испанецът стана новобранец на сезона, тъй като нямаше никаква конкуренция.

Времето преди началото на спринта в Мотеги беше сухо и сравнително хладно. Температурата на въздуха беше 20 градуса по Целзий, а на трасето- 23. Влажността беше 85 % и не се изключваше вероятност за леки валежи по време на кратката надпревара.

Баная имаше най-добра стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари в Мотеги. Зад него се намираха Бастианини, Акоста, Байндър, Винялес, Мартин, Безеки, братята Маркес и Ди Джанантонио. Стартът беше чист и без никакви инциденти.

Баная водеше след първите два тура от спринта в Мотеги. Действащият световен шампион беше изпреварен от Акоста на спирането след обратната права. Младият испанец показваше много силно темпо и веднага опита да се откъсне. Зад тях се движеха Бастианини, Байндър, Марк Маркес, Мартин, Морбидели, Безеки, Милър и Алекс Маркес.

Акоста се откъсна леко в следващите два тура. Испанецът търси първи спринтов успех в кралския клас. Зад него се движеха Баная, Бастианини и Марк Маркес. Същевременно Брад Байндър (КТМ) се оттегли заради технически проблем, докато пилотите на LCR Хонда Йохан Зарко и Такааки Накагами се удариха. В резултат на това французинът беше наказан с преминаване пред дългата обиколка.

Драмите в спринта на Мотеги продължиха. 4 обиколки преди финала Акоста изпусна предницата на своя мотор и се озова в чакъла. Така испанецът пропусна възможността да грабне спринтов успех и подари първото място на Баная. Веднага зад италианеца се намираха Бастианини и Марк Маркес. Мартин се движеше пети.

Баная удържа първото място до края на спринта в Мотеги. Така той продължи победната си серия и вече има трета поредна спринтова победа след тези в Емилия Романя и Индонезия. Веднага зад него се наредиха Бастианини и Марк Маркес.

Четвърти и пети финишираха представителите на Прамак Дукати Хорхе Мартин и Франко Морбидели. Шестото място отиде при Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати). Топ 10 допълниха Алекс Маркес (Грезини Дукати), Джак Милър с КТМ, Маверик Винялес с Априлия и Марко Безеки (VR46 Дукати).