Начало Автомобили Барак Обама: Америка изобрети автомобила

Барак Обама: Америка изобрети автомобила

33
0

Американският президент Барак Обама изказа своето желание да спаси американската автомобилната индустрия, но намекна, че няма да се ангажира с безкрайно измъкваните от парично затруднение голямата тройка в американското автомобилостроене – Дженерал Моторс, Форд и Крайслер.

В своето първо обръщение до Конгреса като президент Обама каза:
Както и по отношение на нашата автомобилна индустрия, всеки признава, че решенията, вземани през годините и глобалната рецесия са довели автомобилните производители до сегашното им състояние. Ние не трябва, и няма да ги предпазваме от собствените им действия. Но ние сме посветени на целта да реорганизираме, да преобразим автомобилната индустрия в конкурентна и печеливша. Милиони работни места зависят от това.

Също така Обама каза, че американската автомобилна индустрия трябва да се модернизира и да започне да произвежда автомобили, които се движат на батерии, а не на горива, за да могат да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. Освен това, националната електрическа мрежа ще има нужда от подобрение, за да се справи с нарастващата нужда от енергия за електрически и контактни хибридни превозни средства.

Друго нещо, което Обама каза, може да засегне придирчивите германски автопроизводители.

Президентът на САЩ заяви, че „нацията, която е изобретила автомобила, не може просто така да го изостави.

Даймлер АГ и германците, които са горди с тяхната индустриална сила, със сигурност няма да бъдат съгласни с това твърдение. Все пак Готлиб Даймлер е този, който заедно със своя партньор Вилхелм Майбах създаде първата кола, задвижвана от двигател с вътрешно горене, а тази структура се използва и до днес.