Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Барикело на първа позиция за Гран при на Бразилия

Барикело на първа позиция за Гран при на Бразилия

61
0

Рубенс Барикело ще тръгне от полпозишън в утрешната Гран при на Бразилия. Публиката на Интерлагос изпадна в екстаз, след като пилотът на Ферари даде най-добро време в днешната втора квалификация. Втори остана Дейвид Култард (Макларън), а трети е Марк Уебър (Ягуар).
Свободните тренировки сутринта започнаха при хубаво време, но пистата все още бе влажна на места. Оливие Панис се оказа най-бърз в двете 45-минутни сесии с 1:13.457 мин, изпреварвайки Михаел Шумахер. Подобрените метеорологични условия моментално оказаха влияние върху постиженията на пилотите – времената им се събраха в рамките на 2,5 секунди.
Сухата писта бе използвана максимално от всички състезатели след вчерашния хаос в дъжда. Работеше се основно по настройки за състезанието. Сесиите минаха без сериозни инциденти. Единственият проблем се появи, когато Кристиано да Мата се завъртя и спря, а автомобилът му остана на пистата. Тренировките не бяха спрени, но докато маршалите приберат Тойота-та два болида за малко не се удариха в нея.
Квалификацията започна при прекрасно време и идеални условия. Пръв на пистата след вчерашното си фиаско излезе Бътън, който даде време 1:14.504 мин. Монтоя подобри това това постижение с 0,281 сек. Фисикела свали 0,032 сек от времето на колумбиеца. Веднага след италианеца излезе Ралф Шумахер (осми поред) и оглави таблицата. Трули обаче бе още-по-бърз и свали 0,171 сек от постижението на германеца.
Редът се запази след квалификационните обиколки на следващите шест състезатели.
16-ти поред на пистата излезе Михаел Шумахер. В първия сектор световният шампион изостана с 0,067 сек от Трули, във втория загуби още и в крайна сметка даде трето време – +0,177 сек спрямо това на пилота на Рено.
Култард също загуби повече от три десети в средния сектор на трасето, но кара чудесно в последния и постигна първо време. Съотборникът у Кими Райконен бе по-слаб с 0,048 сек.
Решителният момент дойде с излизането на предпоследния пилот – Барикело. Бразилецът бе по-бавен в първата част, но след това летеше и накрая свали 11 хилядни от постижението на Култард! Публиката на крака приветстваше любимеца си. Марк Уебър за малко не развали настроението на феновете, след като бе по-бърз с 0,037 сек в първата част и с цели 0,237 сек във втората. Накрая обаче австралиецът загуби с 0,044 сек.