Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бърни: Формула 1 не е за продан

Бърни: Формула 1 не е за продан

67
0
Бърни Екълстоун

Новината на Sky News, че Рупърт Мърдок организира консорциум с цел купуване на Формула 1, бе категорично отхвърлена от управляващия търговските права на спорта Бърни Екълстоун. Говорител на спрягания за съдружник на Мърдок Карло Слим пък отказа коментар, същото се случи и в News Corp.

Пълни глупости. Спортът не е за продан. Освен това не бихме продали нищо на медийна компания, защото това би затруднило възможностите за преговори с други телевизии за излъчване на спорта – отсече Бърни, цитиран от няколко различни източника.

80-годишният англичанин продължава да упражнява контрол над Гран при, въпреки че реалният собственик е CVC Кепитъл Партнърс. Инвестиционната компания плати почти $1,7 млрд. през 2005 г. (подробности за това – в последния брой на списание ClubS1) и след скорошния скандал с ареста на немския банкер Герхард Грибковски се заговори, че търси начин да продаде акциите си от Гран при. Досега нямаше индикации кой евентуално би се заинтересувал от подобно предложение, въпреки че Екълстоун от месеци води разговори по темата с хора, свързани с Абу Даби, където се провежда и кръг от световния шампионат.

News Corp на Мърдок пък е базирана в Ню Йорк, но притежава някои от най-големите и влиятелни медии във Великобритания. Освен телевизиите в портфолиото влизат вестниците Сън, Нюз ъф дъ Уърлд, Таймс, Съндей Таймс. В момента обаче точно Нюз ъф дъ Уърлд се намира в доста неприятна ситуация след арестите на свързани с редакцията хора по подозрение в послушване на гласови пощи. Скандалът се вихри вече няколко месеца в Обединеното кралство. Заради него шефът на отдел комуникации на британския премиер Дейвид Камерън – Анди Кулсън (бивш редактор в изданието) – подаде оставка през януари. Вестникът е заплашен от повече от дузина съдебни дела заради подслушването.

Именно Нюз ъф дъ Уърлд публикува през 2008 г. видеозапис и репортаж от садо-мазохистичните сексуални забавления на бившия президент на ФИА Макс Мозли с пет проститутки. Тогава все още шеф на световната федерация, той успя да осъди изданието само няколко месеца по-късно за нарушаване на личното му пространство. През 2009 г. пък Мозли заведе дело и в Европейския съд за правата на човека, атакувайки британското законодателство по отношение защита частния живот на хората.

Таблоидът обаче не е единствената грижа на Мърдок. Медийният магнат и синът му Джеймс все още се опитват да придобият изцяло BSkyB, притежаваща Sky News (делът на Мърдок в телевизията е едва 39%, въпреки че той е нейн създател). В началото на годината регулаторният медиен орган в Обединеното кралство изрази тревога от факта, че това би съсредоточило контрола над твърде голяма част от английските медии в ръцете на един-единствен човек. Впоследствие бе обявено, че Sky News ще се обособи като независима компания и в началото на март бе получено одобрение на правителствено ниво за сделката. Останалите акционери обаче поискаха по-висока от предлаганата от Мърдок цена и това може да се окаже пречка за приключване на сделката.