Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бърни обърна тотално позицията си за Бахрейн

Бърни обърна тотално позицията си за Бахрейн

25
0
Бърни Екълстоун,Жан Тод

Бърни Екълстоун обърна тотално позицията си относно провеждането на Гран при на Бахрейн през 2011 г. След като месеци наред твърдеше, че е по-добре състезанието да се състои, днес управляващият търговските права на Формула 1 бе категоричен пред ВВС, че надпреварата няма как да се организира!

Стартът в Бахрейн бе планиран за 13 март и трябваше да открие шампионата, но бе отложен заради напрегнатата политическа обстановка в страната. Миналата седмица Световният съвет на ФИА върна кръга в календара, като го насрочи за 30 октомври, измествайки по този начин Гран при на Индия. Това доведе до сериозни протести, макар че от отборите в F1 реакцията досега бе, че не желаят да се състезават в Бахрейн точно на тази дата.

Надявам се да се върнем там в бъдеще, но сега не. Програмата не може да се променя без съгласието на участниците. Това са фактите – заяви Екълстоун.

Бившият президент на ФИА Макс Мозли вече посочи, че решения за промени в календара на Формула 1 за текущ сезон не могат да се взимат без единодушното съгласие на тимовете. Той бе категоричен и че провеждането на Гран при на Бахрейн ще коства скъпо на спорта, тъй като се намесва в политически борби.

Настоящият шеф на международната федерация Жан Тод пък защити решението на съвета, посочвайки, че обстановката се е стабилизирала.

Междувременно различни други организации и отделни хора непрекъснато изтъкват, че ситуацията в кралството въобще не е стабилна, камо ли спокойна. Там продължават и арестите, и протестите.

Що се отнася до реакцията от страна на отборите, то в нея няма посочени морални и етични пречки за провеждането на надпреварата. Според непотвърдена информация обаче екипите се тревожат и за тези аспекти, а посочват логистични затруднения като по-приемлив вариант за тях в спора.