Начало Избрани Бастианини спечели спринтовата надпревара в Тайланд

Бастианини спечели спринтовата надпревара в Тайланд

67
0
Енеа Бастианини
Енеа Бастианини, снимка Дукати

Енеа Бастианини спечели спринтовата надпревара в Тайланд. Пилотът на Дукати записа втори успех в такава надпревара от началото на сезона. Втори и трети финишираха претендентите за титлата Хорхе Мартин и Франческо Баная също с мотори на Дукати.

Тайланд е домакин на кръг №18 от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на пистата Чанг Интернешънъл с дължина 4.554 км и разположена до Бурирам. Догодина страната от Югоизточна Азия ще открие новата кампания в световния шампионат по мотоциклетизъм

По-рано днес се проведе квалификацията за Гран при на Тайланд. Най-доброто време в нея даде Баная, следван от Бастианини, Мартин, Безеки и Марк Маркес. Това предвещаваше интересна битка както в спринта, така и в утрешната дълга надпревара.

Времето преди началото на спринта в Тайланд беше сухо и горещо. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 30 и 46 градуса по Целзий. Нямаше вероятност за валежи по време на тази кратка надпревара на пистата край Бурирам.

Бастианини имаше най-добра реакция и поведе след започване на спринтовия старт в Тайланд. Зад него се движеха Баная, Марк Маркес, Акоста, Мартин, Алекс Маркес, Байндър, Безеки, Морбидели и Ди Джанатнонио. Стартът мина чисто и без сериозни инциденти в колоната.

Бастианини започна да се откъсва след изминаване на първите няколко обиколки от спринта в Тайланд. Състезателят на Дукати имаше аванс от около 7 десети спрямо Баная. Същевременно Мартин си проправи път напред и зае третото място. Вицешампионът от 2023 г. се справи с Марк Маркес и Акоста.

7 тура преди финала Бастианини водеше с повече от секунда на върха. Зад него Мартин и Баная си спретнаха една битка за второто място в днешния спринт на пистата в Тайланд. Мартин в крайна сметка се справи със своя италиански съперник и мина на второ място. Този ход беше много важен за испанеца, който иска да увеличи с още аванса си в общото подреждане. Зад тях се движеше Марк Маркес, който нямаше отговор на темпото на водещото трио.

Във финалите обиколки Бастианини продължаваше да контролира събитията в спринтовата надпревара в Тайланд. Зад него се намираха Мартин и Баная. Испанецът получи няколко предупреждения заради нарушаване на границите на трасето. В същото време действащият световен шампион опитваше да намери начин да притисне своя съперник. По-назад Педро Акоста (Tech3 GasGas) отпадна от борбата

Бастианини спечели днешния спринт на пистата в Тайланд. Това беше втори успех за него в такава надпревара след този на Силвърстоун през лятото. Втори и трети се класираха Мартин и Баная. Двамата ще продължат спора за световната титла утре.

Четвърти и пети се класираха Марк и Алекс Маркес от тима на Грезини Дукати. Шестото място остана за Франко Морбидели (Прамак Дукати). Топ 10 допълниха представителите на VR46 Дукати Марко Безеки и Фабио Ди Джанантонио, Брад Байндър с КТМ и Фабио Куартараро с Ямаха.