Начало Избрани Бастианини записа победа №100 за Дукати в MotoGP

Бастианини записа победа №100 за Дукати в MotoGP

161
0
Енеа Бастианини, Дукати
Енеа Бастианини, снимка Дукати

Енеа Бастианини записа победа №100 за Дукати в MotoGP. Италианецът спечели състезанието за Голямата награда на Емилия Романя. Това беше втори успех за Бастианини от началото на сезона. Втори и трети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Марк Маркес (Грезини Дукати), докато Франческо Баная отпадна.

Емилия Романя е 14-ти кръг за сезон 2024 в MotoGP.  Състезателният уикенд се провeжда на  пистата Мизано с дължина 4.226 км и разположена близо до Римини. Това е втори рейс уикенд на това трасе след този в началото на месеца. Мизано замени отменената надпревара в Казахстан

Вчера се проведе спринтовата надпревара в Емилия Романя. Победител в нея стана Баная, следван от Мартин и Бастианини. Действащият световен шампион е фаворит и за днешната основната надпревара на италианската писта.

Времето преди началото на спринта в Емилия Романя беше сухо и слънчево. Температурата на въздуха беше 23 градуса, а тази на асфалта- 30. Нямаше вероятно за дъжд по време на втората основна надпревара за сезона в Мизано.

Мартин поведе след изгасването на червените светофари в Мизано. Испанецът беше следван от Баная, Бастианини, Акоста, Марк Маркес, Безеки, Куартараро, Морбидели, Еспаргаро и Винялес. Брад Байндър (КТМ) катастрофира, но се върна върху своя мотор и продължи напред.

Баная, Мартин и Бастианини водеха борба за първото място в следващите турове в Гран при на Емилия Романя. Тримата започнаха да се откъсват от своите съперници. Зад тях Акоста се движеше четвърт и задържаше зад себе си Марк Маркес и Безеки.

Мартин и Бастианини започнаха да се откъсват от Баная 18 тура преди финала на втория старт в Мизано. Зад тях Педро Акоста (Tech3 GasGas) претърпя инцидент и отпадна. Така Марк Маркес зае четвъртото място, следван от Безеки, Куартараро, Морбидели, Еспаргаро, Винялес и Алекс Маркес.

Мартин запази водачеството след преполовяването на Гран при на Емилия Романя. Зад него Бастианини и Баная топяха аванса на испанеца. Действащият световен шампион записа най-бързата обиколка, но изоставаше на близо 2 секунди спрямо своите съперници. По-назад Куартараро се движеше в топ 10, докато пилотите на Репсол Хонда бяха в точките.

7 обиколки преди финала Баная претърпя инцидент във втория сектор на пистата в Мизано. Пилотът на Дукати изпусна сигурен подиум и ще позволи на Мартин да увеличи аванса си във временното подреждане. Испанецът беше доближен от Бастианини. Същевременно Марк Маркес се озова в позиция за качване на подиума

До края на надпреварата Бастианини се доближи и атакува Мартин в последния тур. Испанецът излезе извън трасето, за да избегне удар. По този начин Бастианини си гарантира победата в старт №2 в Мизано.

Бастианини записа втора победа за сезона след тази на Силвърстоун. Това беше общо седми успех в кариерата на италианеца и стотен за Дукати в MotoGP.

Подиумът в Емилия Романя допълниха Мартин и Марк Маркес. Следващите три места бяха заети от Марко Безеки (VR46 Дукати), Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Маверик Винялес с Априлия. Седми остана Фабио Куартараро (Ямаха), следван от Алейш Еспаргаро (Априлия), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия). Топ 15 допълниха заводските пилоти на Хонда Жоан Мир и Лука Марини, както и Раул Фернандес (Тракхаус Априлия), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Йохан Зарко (LCR Хонда).