Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 БАТ се оттегля от Формула 1?

БАТ се оттегля от Формула 1?

55
0

След като белгийската писта Спа отпадна от календара на Формула 1 същата участ изглежда ще сполети и австрийската А1 ринг. Причина за това е изтеглената напред дата, на която ще влезе в сила забраната на реклама на тютюневи продукти в Европейския съюз. Досега се знаеше, че забраната ще влезе в сила едва през 2006 г., но някои европейски държави решиха това да стане още през 2005 г. Очаква се тази забрана да причини доста щети на Формула 1, където мнозинството от основните спонсори са именно концерни произвеждащи тютюневи изделия.
Според британски източници има голяма вероятност концерна БАТ, който е сред собствениците на БАР да се оттегли от Формула 1. “Нашите акционери вероятно ще се запитат имали смисъл втория по големина тютюнев концерн да има участие в един малък тим”, обяснява официално лице от фирмата пред британския Гардиън причините за възможно оттегляне.
Със сигурност Формула 1 има бъдеще и без цигарените производители, както показа и договора на Уилямс за реклама на продукти стимулиращи отказването от цигари. Но е сигурно също така, че тази промяна ще бъде направена доста трудно.