Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън: Алонсо ще е по-добър отборен играч при завръщането си за разлика...

Бътън: Алонсо ще е по-добър отборен играч при завръщането си за разлика отпреди 3-4 години

2233
0
Фернандо Алонсо, Рено
Фернандо Алонсо; снимка: Рено

Фернандо Алонсо ще е по-силен пилот като цяло при завръщането си във Формула 1 благодарение на опита, натрупан в състезанията за издръжливост, смята Дженсън Бътън. Британецът е на мнение, че двукратният световен шампион е станал по-добър отборен играч вследствие на участието си в такива надпревари. Двамата бяха съотборници в Макларън през 2015 и 2016 г. Алонсо се оттегли в края на 2018-та, но ще се върне догодина с Рено/Алпин. Той вече провежда тестове и работи с френския тим, с който взе и двете си корони в F1.

Според англичанина оттеглилите се от Формула 1 пилоти като Кими Райконен и Алонсо осъзнават колко добър шампионат е Гран при, изкарвайки известно време в други първенства. Натрупаният междувременно опит обаче е полезен, обясни световният шампион за 2009 г. пред Аутоспорт.

„Затова се връщат, затова Фернандо ще се върне. Но изживяното определено му помогна и според мен той ще е по-добър пилот. Независимо дали говорим за повече умения като пилот или начина, по който работи с отбора.“

„Интересно ще е да се наблюдава, защото човек не би искал в тима си онзи Фернандо отпреди три или четири години. Мисля, че сега е повече отборен играч и разбира, че това е необходимо за успеха“, каза Бътън

Англичанинът си тръгна от F1 в края на 2016 г. След това участва единствено в Гран при на Монако през 2017 г. на мястото на Алонсо, който бе на Индианаполис 500. Бътън имаше договор за резервен пилот на Макларън до края на годината и след това кара в други шампионати. Сега призна, че гледайки F1 си мисли, че му се иска да бе изкарал още няколко години в Гран при.

„Но в ретроспекция е лесно да се каже нещо такова. Човек забравя колко е дал – аз изкарах 17 години по пистите и накрая просто бяха ужасно изморен. Напълно изцеден. Трябваше да си тръгна. В края на 2014-та казах на приятелите си, че ще си тръгна, стига ми толкова. Разубедиха ме – добре, тогава в края на 2015-та. Тогава пък сезонът бе добър, но пак мислех да изляза, те отново ме спряха. В средата на 2016-та всичко приключи. Още преди края на сезона бях решил, че ми идва в повече“, разказа Бътън.