Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън не чувства повишено напрежение заради новата си роля в Макларън

Бътън не чувства повишено напрежение заради новата си роля в Макларън

19
0
Дженсън Бътън

Дженсън Бътън е готов за поредното ново предизвикателство в кариерата си – това да е водещ пилот в един от най-големите екипи във Формула 1. Англичанинът ще има нов съотборник в лицето на Серхио Перес през 2013 г. и с нетърпение очаква както общата им работа, така и следващия сезон. Той започна и завърши 2012-а с победи, като в крайна сметка бе сравнително доволен от постигнатото.

Спечелихме доста надпревари като отбор. По-сериозният проблем за нас бе в постоянството. В един определен период не завършихме няколко старта, не бяхме с най-доброто представяне. Колата обаче бе наистина бърза. Начинът, по който приключихме сезона – с две победи в рамките на седмица – показва колко сме силни преди да започне работата през зимата – обясни Бътън в интервю за ITN News

Дженсън отново каза, че отношенията му с Хамилтън са били много добри:

– Люис е много бърз, наистина суперталантлив, както всички ние знаем. Аз лично търся точно това у съотборника си, тъй като във Формула 1 обичам именно предизвикателствата. Бе чудесно да работя с него през последните три години. Но той реши да отиде в друг екип и му желая късмет. В отбора идва нов пилот – 22-годишният Серхио Перес. Той показа тази година, че има нужната скорост. Изглежда има желание да се учи, интелигентен е, а това са три важни фактора за един добър пилот.

Световният шампион за 2009 г. е категоричен, че не чувства повишено напрежение заради новата си роля в Макларън. Той вече е изживявал подобна трансформация в кариерата си:

– В предишния ми екип бяхме съотборници с Жак Вилньов. Когато той напусна, се оказах нещо като първи пилот само на 24 години. Но аз обичам този период от кариерата си, моментите, когато наистина водиш екипа и в известна степен градиш колата около себе си. Хубавото нещо в Макларън е, че там наистина се вслушват в това, което пилотът казва, защото не става дума единствено за конструиране, а и за развиване на автомобила. А и Рон Денис обича да ми повтаря, че възрастта не е фактор и във Формула 1 имат значение много повече неща, отколкото само годините.

Бътън посочи също така, че би било интересно да е съотборник с Фернандо Алонсо. Той изрично уточни, че го интересува начинът на работа на един от най-бързите пилоти в спорта, а не че има намерение да ходи във Ферари – поне понастоящем. Запитан коя е любимата му маневра за изпреварване, той избра тази от Хокенхайм през 2004 г. Тогава имаше проблем с каската си и се налагаше да я придържа с ръка на правите. Успя да задмине Алонсо за второто място след три опита и допълни, че има още маневри, които са били добри според него.