Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън: Победата на Кими през 2005 г. на Сузука бе невероятна

Бътън: Победата на Кими през 2005 г. на Сузука бе невероятна

57
0
Дженсън Бътън

Пистата Сузука е сред най-култовите в календара още от началото на своето участие във Формула 1. Дълги години тя бе финалното състезание за сезона и множество шампиони бяха короновани там, множество титли бяха загубени на подобното на осморка трасе. Незабравими са дуелите между Аертон Сена и Ален Прост в края на 80-те години на миналия век. В два случая те завършиха с инциденти, които в крайна сметка решиха шампионата.

Зверските катастрофи на това трасе, като тази на Алън Макниш с Тойота са сред най-популярните клипове в платформите за видеосподеляне. Дженсън Бътън обаче има своите любими моменти на това красиво трасе.

„Историите между Сена и Прост не са от най-приятните“, обяснява Бътън. „Има доста други, които заслужават внимание. Победата на Хакинен бе един особен момент.“

Британецът не уточнява обаче за коя победа става дума – тази през 1998 г. срещу Михаел Шумахер или тази през 1999 г. срещу Еди Ървайн. Всички тези моменти обаче са в сянката на невероятната победа на Кими Райконен през 2005 г.

„Аз карах в това състезание, но Кими определено бе звездата. Той стартира доста назад, защото квалификацията бе при променливи условия. Той кара на мокро и се класира назад. Аз пък имах късмета да карам на сухо и стартирах от първа редица. Кими обаче направи невероятен щурм и успя да спечели, като в последната обиколка изпревари Фисикела. Невероятно каране, може би едно от най-добрите, които някога съм гледал.“