Начало Избрани Бътън: Състезанието в Льо Ман беше едно наистина страхотно преживяване

Бътън: Състезанието в Льо Ман беше едно наистина страхотно преживяване

767
0
Дженсън Бътън
Дженсън Бътън, снимка НАСКАР

Дженсън Бътън сподели впечатленията си от 24-те часа на Льо Ман. Бившият пилот от F1 записа второто си участие в легендарното състезание за издръжливост. Бътън и неговите съотборници Джими Джонсън и Майк Рокенфелер успяха да видят в крайна сметка карирания флаг в Льо Ман и записаха доста впечатляващ резултат.

Бътън се включи в тазгодишното 91-во издание на 24-те часа на Льо Ман. Световният шампион в F1 за 2009 г. караше автомобил Шевролет Камаро ZL1, подготвен от Garage56 и Хендрик Моторспортс. Заедно с Бътън бяха легендата от НАСКАР Джими Джонсън и шампионът от DTM Майк Рокенфелер. Колата бе оборудвана с гуми Goodyear, каквито имат и прототипите от LMP2

Автомобилът от НАСКАР показа много добра скорост по време на тестовете, тренировките и квалификациите. Това се оказа доста изненадващо, тъй като очакванията бяха машината да бъде по-бавна от тези в категория GTE Am.

Бътън, Джонсън и Рокенфелер се движеха в топ 30 през по-голямата част от 24-те часа на Льо Ман. Тримата бяха далеч пред автомобилите от GTE Am. За съжаление, Шевролет Камаро ZL1 №24 също се сблъска с проблеми 4 часа преди финала на състезанието. Тогава повреда в трансмисията принуди автомобилът да остане час и 20 минути в бокса. След това Бътън и неговите колеги се върнаха на трасето и в крайна сметка успяха да видят карирания флаг.

Късната драма избута автомобила от НАСКАР надолу в класацията. В крайна сметка той финишира на 39-та позиция в генералното класиране. Разбира се, това не е отнело нищо от преживяването на Бътън.

„Състезанието в Льо Ман беше едно наистина страхотно преживяване“, сподели Бътън. „Публиката бе тук, за отпразнува финала с всички, които участват в Льо Ман. Беше прекрасно да чуем възгласите за нашия автомобил след края на състезанието. Това беше едно дълго пътуване за всички тези момчета, които прекараха толкова време, за да подготвят автомобила.“

„Това е невероятна група от хора. Те направиха нещо невероятно- да вземат автомобил от Купата и да го превърнат в такъв, който участва в Льо Ман. Това е  наистина зашеметяващо“, продължи Бътън. „Горд съм, че работя с тези момчета. Не допуснахме никакви грешки по време на надпреварата. Все още искаме да натискаме здраво колата. Това беше автомобил, който се управляваше сравнително лесно и бе много прощаваш. Ако го карате твърде силно, ще се забавите, но все пак това наистина бе един прекрасен автомобил за каране“, каза още Бътън.

Джонсън също коментира случилото се в Льо Ман. Американецът приключи последния стинт на автомобила от НАСКАР и пресече старт-финалната линия при развяването на карания флаг

„Сърцето ми е пълно“, каза Джонсън. „Всички причини, поради които дойдохме тук с НАСКАР, Хенрик Моторспортс, Шевролет и Goodyear и да изпитаме това преживяване, бяха просто страхотни. Това бяха емоции, които ще помня до края на живота си. Толкова съм щастлив“, допълни легендата от НАСКАР.