Начало Избрани Бътън възобновява активната си състезателна кариера през 2024 г.

Бътън възобновява активната си състезателна кариера през 2024 г.

1985
0
Дженсън Бътън
Дженсън Бътън, снимка Венелин Николов

Дженсън Бътън възобновява активната си състезателна кариера през 2024 г. Световният шампион в F1 от сезон 2009 призна, че в момента разглежда всички опции пред себе си и изрази желание да се включи в шампионати като WEC и IMSA.

Бътън има дълга и успешна състезателна кариера. Британецът прекара 17 пълни сезона в периода 2000-2016 г. През 2017 г. той бе резервен пилот в Макларън и се включи в Гран при на Монако. После той се сбогува с световния шампионат и отиде да търси късмета си на друго място

Последната пълна кампания на Бътън в моторните спортове бе през 2019 г. Тогава той караше автомобил на Хонда в Super GT. Година по-рано той стана шампион в японския шампионат. След това той записа спорадични участия в DTM, Extreme E, Nitro Ralycross и световния шампионат за издръжливост.

Тази година Бътън отново участва в 24-те часа на Льо Ман. 43-годишният състезател караше адаптиран автомобил от НАСКАР Шевролет Камаро ZL1, подготвен от тима на Garage 56 и Хендрик Моторспортс. Негови съотборници бяха Джими Джонсън и Майк Рокенфелер. Освен това той кара с непълна програма в НАСКАР за отбора на Rick Ware Racing. Това на практика „съживи“ пламъка на британеца и го вдъхнови да се включи в пълен сезон на състезание от най-високо ниво през 2024 г.

Бътън каза, че проучва възможностите за участие в WEC, както и в сериите IMSA в САЩ

„Не мислех, че ще искам отново да участвам в цял сезон, защото графикът винаги е много натоварен. Въпреки това чувствам, че догодина ще се състезавам в нещо, което ще продължи цял сезон“, сподели Бътън.

„Чудесно е да участваш в единични състезания. Но от друга страна, там не извличаш най-доброто от себе си. Затова участието в три състезания тук в Купата е наистина добро, защото мога да прекарам повече време с отбора и в симулатора и наистина да работя с моя инженер и шефа на екипажа, за да развием уменията помежду си и да постигнем разбирателство.“

„Така че, да, искам да направя пълен сезон догодина, ако времето ми позволява. Трябва да балансирам няколко неща, тъй като тази година бях много зает. Това ще бъдат състезания за издръжливост. Вариантите са да карам в WEC или пък в IMSA“, добави бившият пилот на Хонда, Браун GP и Макларън.

Бътън заяви, че участието му в проекта „Garage 56“ му е позволило  да прекара известно време с президента на НАСКАР и основател на Grand-Am Джим Франс. Това е разширило мрежата му от контакти в САЩ.

„Джим очевидно е много запален по  НАСКАР. Той също така беше много запален по пренасянето на NASCAR в света на издръжливостта“, обясни Бътън.

„Той присъстваше на повечето от тестовете ни. Усмивката на лицето му и вълнението му всеки път, когато автомобилът минаваше покрай него, наистина показваха колко страстно е запален по състезанията.“

Бътън казва, че перспективата да учи нови неща и да се впуска в нови предизвикателства продължава да разпалва пламъците на неговата страст

„През годините съм се занимавал с много различни неща, основно защото исках да се състезавам в тези серии. Имах голям късмет, че успях да се кача в определени автомобили и да се състезавам.“

„Чувствам, че няма какво да губя. Спечелих световния шампионат в F1. Постигнах това, което си бях поставил за цел. Сега ще се състезавам, защото обичам състезанията. Обичам да научавам нови неща. В същото време предизвикателствата са това, което ме кара да продължавам, иначе вече щях да съм се пенсионирал“, завърши Дженсън Бътън.