Начало Други Без автосалон в Барселона тази година

Без автосалон в Барселона тази година

46
0

Организаторите на автосалона в Барселона решиха да отменят тазгодишното издание на шоуто, след като повечето големи автопроизводители оттеглиха заявките си за участие поради икономическата криза.

АNFAC, испанската асоциация на автомобилните производители, обяви вчера, че стопяването на интереса на производителите е направило невъзможно организирането на събитието, което трябваше да се проведе от 9-ти до 17-ти май.

Дженерал Моторс, Пежо, Ситроен и Нисан са измежду производителите, които решиха да не вземат участие в шоуто за да могат да намалят разходите си и поради слабия пазар на автомобили в Испания.

Единственият годишен испански автосалон се провежда в Барселона и Мадрид, като двата града се редуват всяка година.

Продажбите на нови автомобили в страната са спаднали с 28.1% през 2008-ма. Продадени са само 1.16 милиона коли – най-ниското ниво от десетилетие насам, според ANFAC.

Президентът на асоциацията Франциско Жавиер Гарсиа Санц каза, че е възможно продажбите през 2009-та да намалеят с още 23% до само 900 000 автомобила.

Само три дни преди края на януари, продажбите на нови коли са спаднали с почти 40%, обяви още Гарсия Санц, който е и генерален директор на Сеат.