Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без Гран при на Германия през 2010 година?

Без Гран при на Германия през 2010 година?

53
0

Германия може да не е в календара на Формула 1 през 2010 година поради финансови причини. От Нюрбургринг са казали, че няма да могат да домакинстват след две години, ако финансово затруднените Хокенхайм се оттеглят.

„Не можем да си го позволим” – каза генералният мениджър на Нюрбургринг, Валтер Кафитц.

Хокенхайм и Нюрбургринг в момента са домакини на Гран при на Германия, като се редуват през една година. Този сезон домакин бе Хокенхайм, а догодина ще бъде Нюрбургринг.

Възможността на Хокенхайм да бъде домакин през 2010 година бе поставена под въпрос, след като провинцията на Баден-Вуртемберг, където се намира пистата, каза, че няма да финансира организаторите.

„Няма да има Формула 1 на Хокенхайм, ако държавата не финансира” – каза пък шефът на Хокенхайм, Йюзеф Шмид.

Хокенхайм загубиха близо 5 милиона евро от състезанието през 2008 година и очакват поне подобни загуби и през 2010 година. Кафиц каза, че загубите на Нюрбургринг през 2007 година са били също доста близки.

В Германия последно не е имало кръг от Формула 1 през 1960 година. А в периода 1995-2006 година страната бе домакин на две надпревари – Гран при на Германия на пистата Хокенхайм и Гран при на Европа на пистата Нюрбургринг.

В момента страната има четирима пилоти в този спорт – Ник Хайдфелд, Себастиан Фетел, Адриан Сутил и Нико Розберг. Автомобилните производители Мерцедес и BMW също са от Германия, а отборът на Тойота е базиран в Кьолн.