Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без наказание за Фетел, резултатите остават непроменени и окончателни

Без наказание за Фетел, резултатите остават непроменени и окончателни

95
0
Ред Бул,Себастиан Фетел

След невероятно напрегнатия и интересен финал на сезона Себастиян Фетел спечели своята трета поредна титла при пилотите. Според някои наблюдатели обаче това станало след нарушаване на правилата. След като изпревари в началото на надпреварата Камуи Кобаяши, от кадрите от колата на пилота на Ред Бул се виждаше, как той изпреварва японеца при жълти знамена. Това обикновено се наказва с 20 секунди добавяне към общия резултат след финала. При такова развитие на събитията Фетел щеше да е едва осми, което означаваше и титла за Фернандо Алонсо.

Оказа се обаче, че става дума за жълто-червени знамена, предупреждаващи пилотите за хлъзгаво трасе, причина за което бе започналия дъжд. Това бе потвърдено и от един от комисарите на пистата, Гари Конъли, с когото разговаря експерта на Sky Sports F1 Мартин Брандъл.

„Конъли ми обясни, че става дума за жълто-червени знамена, въпреки че на екраните не изглеждаше така“, обясни Брандъл.

Това, което се забелязва на екраните е, че светлините на таблата не мигат, както по принцип става при жълтите известия за опасност, при които е забранено да се изпреварва. В такъв случай, Фетел трябваше да вдигне крак от газта и да не изпреварва Кобаяши. При жълто-червените флагове, означаващи хлъзгаво трасе, независимо по каква причина, от компетенцията на пилотите зависи преценката, дали да намалят или не.