Начало Картинг Безплатно обучение по картинг на пистите в Пловдив и Варна

Безплатно обучение по картинг на пистите в Пловдив и Варна

663
0

Близо 6000 ученици от Варна и Пловдив ще участват в проекта „Междуучилищен шампионат по картинг и школа по безопасност”.

В първия етап на проекта участниците ще се запознаят с възникването, историята и устройството на картинга. Чрез практическо обучение те ще придобият основни знания в пилотирането на картинг. С провеждане на школа по безопасност на движението всички ще се запознаят с основните правила , пътните знаци и маркировки, правилата за движение на пешеходци и велосипедисти. Следващият етап ще е практически и ще включва тренировки и квалификации за създаване на училищни отбори, които ще се сформират на база най-добро време за обиколка и резултата от проведения тест по безопасност на движението.

Три деца от всяка възрастова група /7 – 10 год., 11 – 14 год., 15 – 18 год./, определени по силата на най-добро време при пилотирането на картинг, ще образуват отбора на съответното училище. Състезанията ще бъдат проведени по специално изготвен регламент и ще завършат с Финал на междуучилищния шампионат по картинг.

Идеолог на тази инициатива е двукратният републикански шампион по картинг от близкото минало Ивайло Цонев, който е собственик на картинг пистите в Пловдив и Варна. Той сподели, че картингът е първата крачка към професионалния спорт и задължителна школа за пилотите от Формула 1. Идеята за обединяването на безопасността на движение по пътищата и картинга се ражда спонтанно, но съвсем не е случайна, защото картингът възпитава и дисциплинира и ако не спазваш правилата, не печелиш.

Партньори на тази инициатива са община Пловдив, община Варна, КАТ, БФКС. Проектът във Варна е финансиран от Министерството на образованието, младежта и науката чрез оперативна програма”Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския Съюз чрез Европейския Социален фонд по схема: „Да направим училището по-привлекателно за младите хора”.

Проектът в Пловдив се финасира от Картинг писта Лаута и Боулинг Екскалибур.

Картинг форум