Начало Други БФАС и СБА призовават за внимателно и безаварийно шофиране

БФАС и СБА призовават за внимателно и безаварийно шофиране

128
0

По време на 23-ото автомобилно изложение в София,  съвместна пресконференция дадоха Съюзът на българските автомобилисти и Българската федерация по автомобилен спорт. В пресконференцията взеха участие председателите на СБА инж. Емил Панчев  и на БФАС доц. Владимир Илиев. На срещата присъстваха и две големи имена от българския автомобилен спорт – Илия Чубриков и Роберт Кюркчиев.

Срещата бе на щанда на БФАС на откритата площ, където всеки ден посетителите имат възможност да видят състезателни автомобили от различните дисциплини. Днес бяха дрифтърите, които направиха демонстрация за гостите и медиите. Утре и в неделя на щанда ще присъстват пистарите или състезателите на затворен маршрут с техните автомобили. Специално бе представен и четвъртият кръг от българския дрифт шампионат, който е утре вечер на паркинга на хипермаркет „Метро“ , точно срещу Интер Експо Център, където е салона. Началото на тренировките е от 9 ч, на квалификациите от 14 ч., а на състезанието от 19 ч. Това е първото автомобилно състезание в София от години насам и първото на осветление.

Всеки един от участниците в пресконференцията в своите изказвания подчерта колко е важно водачите да шофират внимателно, без да превишават скоростта, без да нарушават правилата и закона, да употребяват алкохол зад волана. Емил Панчев отбеляза, че това лято СБА отпразнува своя 60 годишен юбилей, като лично президентът на ФИА Жан Тод посети празника на Съюза. Заедно с това българският автомобилен спорт също празнува своята 60-годишнина, първоначално като републиканска спортна комисия към БАТК (Български автомобилен и турниг клуб), а след това и обособяването на отделна федерация – БФАС.

Илия Чубриков разказа за първите стъпки на автомобилния спорт у нас, за първото си участие и победа в Трансбалканското рали с Булгар Рено 8 Гордини, произведено в България. Майсторът на волана изтъкна, че съвременните автомобили са наистина много технологични и безопасни, но и самата електроника и настройването на различните системи по време на движение, могат дза станат причина водачът да отвлече вниманието си и да настъпи критична ситуация.

Роберт Кюркчиев, който е на 94 години разказа за времето, когато се състезаваше с Алфа Ромео със Славчо Георгиев. Той и Борис Гачев са единствените останали живи от основателите на СБА. Председателят на БФАС Владимир Илиев благодари на всички автомобилни пилоти от различните дисциплини, че въпреки трудните времена успяват да участват в състезания. Той благодари и на Българският спортен тотализатор, за подкрепата и помощта, като изтъкна, че това е единственият спонсор на БФАС.