Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бин Сулайем: $20 млрд. за F1? Потенциалните купувачи трябва да имат план,...

Бин Сулайем: $20 млрд. за F1? Потенциалните купувачи трябва да имат план, не само пари

966
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка A.S.O./F.Gooden/DPPI

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем реагира на новините за това, че от Саудитска Арабия са проучвали възможността да купят Формула 1. Той написа в Туитър, че всеки проявяващ интерес трябва да прояви „здрав разум“, а не просто да предложи огромна сума пари. Твърди се, че саудитците са имали оферта за $20 милиарда.

„Като пазител на автомобилния спорт ФИА е организация с нестопанска цел и подхожда внимателно към надути ценови предложения от $20 млрд. за Формула 1. Съветвам всеки потенциален купувач да приложи здрав разум, да обмисли цялостното добруване на спорта и да излезе с ясен, добър план, не просто с много пари“, написа Бин Сулайем

„Наше задължение е да обмислим бъдещото влияние, което ще има увеличение на таксите за домакинство и други търговски дейности върху организаторите, както и възможно неблагоприятно въздействие върху феновете“, допълни президентът на ФИА.

Либърти Медия купи търговските права на Формула 1 през 2016 г. за $8 млрд. Комерсиалната дейност на спорта е изцяло отделена от ФИА. Федерацията администрира F1, но не се занимава с търговски въпроси. Двете организации трябва да работят заедно, макар че напоследък помежду им се появиха търкания. Те са свързани основно с желанието на семейство Андрети да влезе в спорта. ФИА и Бин Сулайем приветстваха обединението на прочутата фамилия с Кадилак/GM. От F1, тоест от назначеното от Либърти Медия ръководство начело със Стефано Доменикали, бяха значително по-резервирани. Доменикали многократно и през 2022 г. коментираше, че не вижда нужда от повече от настоящите 10 отбора.

Според някои наблюдатели Бин Сулайем е разтревожен, че цената на Формула 1 се раздува изкуствено

Стойността на отборите се повиши с покачване популярността на спорта. Дори се говори, че екипите искат входящата такса за първенството да се вдигне от настоящите $200 млн. до около половин милиард. Тези пари са за участници, които биха създали чисто нов отбор. Купуването на вече съществуващ тим обаче също не е лесно.

Саудитският инвестиционен фонд, отправил офертата за Формула 1, пък притежава английския футболен клуб Нюкасъл. Освен това има дялове в редица компании като Гугъл, Амазон, Мета и т.н.