Начало Избрани Бин Сулайем: Не искам ФИА да се превърне в платформа, която пилотите...

Бин Сулайем: Не искам ФИА да се превърне в платформа, която пилотите да използват за лични цели

1436
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем; снимка A.S.O./F.Gooden/DPPI

Мохамед Бин Сулайем заяви, че ФИА не може да бъде използвана като платформа за личните изказвания на дадени пилоти. Според него, тези действия само отклоняват вниманието на зрителите от самия спорт.

ФИА измени своя Международен спортен кодекс преди няколко седмици. Ръководният орган добави специална разпоредба, която забранява на пилотите да изразяват или показват „политически, религиозни или лични пристрастия.“ Това не важи ако те не са били предварително одобрени от ръководството на федерацията.

Решението на ФИА бе взето след няколко години на наблюдение. През това време в F1 имаше редица прояви, свързани с политическа и екологична активност. Най-известните примери за това бяха свързани с Люис Хамилтън и Себастиан Фетел. Двамата бивши световни шампиони използваха известността си по време на състезателните уикенди, за да осъдят социалната несправедливост, неравенството или проблемите, свързани със замърсяването на околната среда.

Ръководният орган толерираше подобна свобода на изразяване когато бе под управлението на Жан Тод. Но след идването на Бин Сулайем настъпиха някои промени. Бившият рали пилот смята, че трябва да се наложи неутралитет на подобни прояви. Той вярва, че пилотите са основните звезди на шоуто, които трябва да се придържат към това, което правят най-добре, т.е. да карат.

„Много вярвам в този спорт“, каза Бин Сулайем по време на посещението си на рали Дакар 2023 в Саудитска Арабия.

„Ние се занимаваме с изграждането на мостове. Именно заради това можете да използвате спорта по причини, свързани с мира и всичко това“, добави президентът на ФИА.

„Не искам ФИА да се превърне в платформа, която пилотите да използват за лични цели. По този начин ще се отклоним от спорта и отново ще се занимаваме със сложни политически игри.“

„Какво прави един пилот най-добре? Да кара. Вярвам, че именно пилотите са толкова добри в това. Именно те правят бизнеса, те правят шоуто и те са най-големите звезди. Никой не ги спира да изразяват мнението си, стига това да не е нещо, което няма общо със спорта. Има и други платформи, на които да изразяват това, което искат. Всеки състезател е добре дошъл да премине през процеса на ФИА, ако иска да отправи някакво лично послание“, обясни Бин Сулайем.

Бившият рали пилот добави, че иска спортът да бъде възможно по-чист. Също така той заяви, че няма намерение да ограничава изказванията на пилотите.

„И аз имам собствени възгледи за някои неща. Но това не означава, че ще използвам платформата на ФИА, за да ги разпространявам. Според мен федерацията трябва да бъде неутрална“, продължи Бин Сулайем. „Ние имаме нужда от суперзвезди, за да направим спорта по-велик. А те вършат толкова чудесна работа, когато става въпрос за състезанията, на които всички ние се наслаждаваме“, добави президентът на ФИА.