Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 След слуховете за връщане на Тод във Ферари ФИА въведе „gardening leave“...

След слуховете за връщане на Тод във Ферари ФИА въведе „gardening leave“ за бившите си президенти

1994
0
Жан Тод
Жан Тод; снимка: ATP

През 2022 г. многократно се говореше, че Жан Тод може да се завърне във Ферари. Твърдеше се, че е възможно да поеме ролята на консултант или под някаква подобна форма да работи за отбора, който изведе до невероятни успехи в началото на XXI век. До миналия декември Тод бе президент на ФИА и изкара на този пост три мандата.

След края на състезателната година бяха въведени някои промени в международния спортен код. Една от тях постановява, че участник в шампионат на федерацията не може да привлича бивш президент или вицепрезидент на организацията преди да са изтекли 6 месеца от датата, когато съответните хора са напуснали постовете си във ФИА

Подобна практика е добре позната сред отборите във Формула 1. Специалистите в спорта не са чак толкова много и често преминават от един тим в друг. В зависимост от поста си някои от тях нямат право да работят за нов екип преди изтичането на определен период. Той може да достигне дори повече от година – това зависи от конкретните договори. Това се нарича „gardening leave“. По принцип съответният специалист изобщо не работи в този период, но продължава да получава възнаграждението си. Целта е да няма директен трансфер на информация от един отбор в друг.

Понякога дори това не е достатъчно, за да се предотврати преливането на идеи между екипите

Дан Фелоус, който до миналата година бе главен аеродинамик на Ред Бул, бе привлечен за технически директор на Астън Мартин. Той почти веднага бе прехвърлен към проекти на Ред Бул Технолъджи, тоест изваден от работата за F1 тима. Двата тима стигнаха до съд, но в крайна сметка се споразумяха Фелоус да започне работа в Астън Мартин от април 2022 г.

Малко след това болидът на тима от Силвърстоун се появи в Барселона с промени, силно наподобяващи на някои от решенията в RB18. Избухна скандал, от Ред Бул се заканиха да проведат вътрешно разследване за изтичане на информация. В крайна сметка обаче признаха, че няма как да спрат „изтичането“ на информация в главите на хората. В Астън Мартин бяха взели от Ред Бул не само Фелоус. Разследване така или иначе нямаше.

В международния спортен код на ФИА бе въведена и друга промяна. С нея се забранява на участващите в първенства на федерацията пилоти да правят „политически, религиозни и лични изявления в разрез с общия принцип на неутралитет на ФИА“

Това се случва, след като през последните години Люис Хамилтън и Себастиан Фетел бяха особено активни в промотирането на каузи извън спорта.