Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бин Сулайем призова стюардите за санкции при водещи до насилие изказвания срещу...

Бин Сулайем призова стюардите за санкции при водещи до насилие изказвания срещу официални лица на ФИА

1544
0
ФИА
снимка: Спас Генев

Мохамед бин Сулайем заяви, че за официалните лица на ФИА и доброволците по време на състезателни уикенди вече има допълнителна подкрепа. Става дума за променено определение в Международния спортен код на федерацията, свързано с насоченото към тези лица онлайн насилие. Разследване на федерацията е демонстрирало, че има пряка връзка между изказвания на пилоти и хора от отборите и повишаване нивото на омраза към официални лица.

„Като част от продължаващата борба срещу онлайн насилието скорошни разследвания показаха, че има директна връзка между негативни коментари от страна на пилоти и членове на отбори и повишено ниво на омраза, насочена към официални лица в социалните медии.“

„На последното заседание на Световния съвет за автомобилен спорт членовете одобриха промяна в определението за лошо поведение в Международния спортен код след инциденти, при които високопоставени в спорта ни хора направиха изявления, предизвикали насилие“, написа Бин Сулайем в Инстаграм.

„Тази промяна ще осигури допълнителна подкрепа за официалните лица на ФИА и доброволците. Те отделят от времето си за подобряване на спорта ни, пазят го безопасен и честен. Стюардите ни трябва да са подготвени да демонстрират сила, борейки се с този тип насилие. Те имат пълната ми подкрепа, както и подкрепата на Международния спортен код при взимането на решения. Настоявам да демонстрират, че ФИА няма да позволи насилие от какъвто и да е тип в спорта ни“, допълни президентът на международната автомобилна федерация.

При такава формулировка и подкана от страна на Бин Сулайем би могло да се очаква, че изказване срещу стюардите на ФИА например може да донесе наказание

Стюардите са най-честата мишена на недоволство от страна на пилоти и отбори. Причината е, че те взимат крайното решение за провеждане на разследване и налагат наказания. Основните протести са свързани с това, че едни и същи или подобни случаи понякога се проверяват, друг път не. Разследваните пък получават различни наказания или изобщо няма санкции.

Последният оповестен случай на заплахи бе с Джони Хърбърт. Бившият пилот от Формула 1 бе стюард по време на уикенда за Гран при на Австралия. В края на уикенда Фернандо Алонсо получи наказание за маневра пред Джордж Ръсел. В конкретния случай самият пилот не каза нещо срещу стюардите, макар че е един от най-сериозните им критици. Месец по-късно обаче Хърбърт разказа, че продължава да получава заплахи, включително смъртни, заради решението за Алонсо в Австралия.