Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Връща ли се Биното в F1 като технически шеф на Астън Мартин?

Връща ли се Биното в F1 като технически шеф на Астън Мартин?

1775
0
Матия Биното
Матия Биното; снимка: Майкъл Потс

Матия Биното няколко пъти се появи в падока на различни надпревари от световния шампионат от Формула 1 след напускането си от Ферари. Последното му такова гостуване бе на пистата Имола – кръга преди надпреварата в Монако миналия уикенд. Малко след това се появи слух, че Биното може да се върне във Формула 1. Той бе породен от посещение на инженера в Астън Мартин и негов разговор с Лорънс Строл, продължил повече от 15 минути.

Ситуацията в Астън Мартин в момента е трудна. Преди година екипът от Силвърстоун бе на практика вторият по скорост отбор в Гран при. Фернандо Алонсо бележеше подиуми. Постепенно този устрем утихна, развитието се забави и дори започна изоставане. През настоящата състезателна година на няколко пъти бе отбелязвано в отделни стартове, че Астън Мартин единствен няма напредък в сравнение с миналогодишното темпо и разликата спрямо Ред Бул.

На този фон не е изненадващо, че тръгнаха слухове за отношенията вътре в отбора. Твърди се, че Лорънс Строл е изнервен от ситуацията и иска подобрение. Той привлече Дан Фелоус в Астън Мартин с препоръката, че е бил дясната ръка на Ейдриан Нюи по отношение на аеродинамиката в Ред Бул. Предишният технически шеф Анди Грийн бе освободен, за да се направи място за Фелоус. Битката за аеродинамика дори стигна до съд, но отборите от Силвърстоун и Милтън Кийнс в крайна сметка се споразумяха.

Сега се говори, че Строл води преговори с Биното. Предполага се, че става дума за позиция главен технически директор. Подобен пост го поставя почти на едно ниво с шефа на тима Майк Крак

Твърди се дори, че ако приеме, Биното ще контролира работата на Фелоус, докато същевременно изгражда техническа структура, подходяща за амбициите на Астън Мартин и Лорънс Строл. Роденият в Швейцария инженер бе нападан в продължение на години, докато бе шеф на Ферари във Формула 1. Като технически директор обаче той имаше нелоши постижения със създадените от него болиди. До края на престоя му в Маранело никой не поставяше под съмнение способностите му на инженер, а тези на ръководител на целия тим.

Междувременно стана известно, че Ланс Строл иска да се намали работата на пилотите с медии. Канадският пилот повдигнал въпроса на последния брифинг на състезателите от Формула 1.

„Обсъждаше се колко трябва да се занимават пилотите с медиите и колко не искат да го правят“, обясни президентът на асоциацията на състезателите Алекс Вурц.

В крайна сметка попитали Строл младши какво ще прави в четвъртък, ако така нареченият медиен ден бъде елиминиран. Отговорът бил: „Ще съм свободен.“