Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Битката едва сега започва, убеден е Хамилтън

Битката едва сега започва, убеден е Хамилтън

61
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън прекъсна победната серия на Себастиан Фетел, спечелвайки Гран при на Китай и сега се готви за нови предизвикателства, започващи с Гран при на Турция в началото на май.

– Ти си в колата, около теб цари хаос, остават минути до затварянето на питлейна – как успя да останеш толкова спокоен?

– Беше крайно необичаен момент. И преди е имало грижи с автомобила или закъснение при излизането от гаража, но досега не се беше случвало да е толкова важно и в последната минута. По радиото чувах, че има проблем със стартирането на двигателя и виждах, че хората реагират малко по-бързо от обичайното. Честно казано, исках единствено да остана спокоен. Вече седях в кокпита и бях наясно, че няма как да помогна. Анди (Латам – състезателният му инженер – б.р.) свърши страхотна работа, като ме държеше в течение на случващото се, но и той бе хладнокръвен до последно. А Филип (Прю – главният инженер – б.р.) внимаваше колко време остава, за да сме сигурни, че ще стигна грида. Никога не е било толкова напрегнато, но успяхме! И затова искам да благодаря на всички момчета. Те вече знаят, че за мен са най-добрите в света, но в неделя надминаха себе си – знаеха точно какво да направят, не се паникьосаха, а идентифицираха и разрешиха проблема за минути. Тяхното представяне беше уникално. Те ми помогнаха да запазя спокойствие, защото съм сигурен, когато съм в техните ръце. На пистата карам с цялото си сърце и не искам да разочаровам нито един човек в гаража, дал всичко от себе си, за да се представим на ниво.

– В неделя каза, че слагаш победата наравно с успехите от 2008 г. в Монако и на Силвърстоун – какво я направи толкова специална?

– За мен състезанието не бе обикновено. Имаше елемент на чиста надпревара – нещо, което обожавам. Другите две победи също не бяха само агресия – спечелих ги със скорост и интелигентност, както и с подкрепата на всички в питлейна. Това са цялостни успехи, а точно те са най-удовлетворяващите. В Китай беше толкова хубаво, защото всичко проработи на трасето. Но пък е толкова сладко да си пръв, след като си изпреварил колите пред себе си. А в последния стинт задминах Нико [Розберг], Фелипе [Маса], Себастиан. Надявам се да е било добро шоу и за зрителите. Начинът, по който се получи стратегията ни обаче, бе страхотен. След Малайзия се стараех да имам достатъчно гуми за състезанието, така че още от първия брифинг с инженерите знаех какво искам да направя. А най-хубавото в Макларън е начинът, по който работим като екип. Общият ни труд е невероятен. Инженерите можеха просто ме погледнат и да откажат, но те ни слушат и намират начин идеите ни да влязат в употреба. Определено работим заедно, за да се получат нещата.

– Битката за шампионата стана много интересна точно преди връщането в Европа, нали?

– Да, така е. Сътворихме истинско чудо през последните седмици. Обърнахме ситуацията от зимата напълно. Колата ни вече е победител, а досега не бяхме вършили толкова много и качествена работа за такъв кратък период от време. Свалям шапка на всички и във фабриката. Но не можем да стоим на едно място. Тепърва ще догонваме Ред Бул. В Турция трябва да имаме още нови компоненти, за да сме най-отпред. А и останалите отбори няма да почиват. Така че победата е перфектният начин да приключим серията стартове извън Европа, но битката е едва в началото си.