Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бивша служителка съди Уилямс за $100 млн.

Бивша служителка съди Уилямс за $100 млн.

1773
0
Уилямс Рейсинг
снимка: Уилямс

Бивша служителка от отбора на Уилямс е завела дело срещу отбора за 100 милиона долара. Клаудия Шварц е работила в маркетинговия отдел на тима. Искът ѝ срещу Уилямс и собствениците на екипа от Дорилтън Кепитъл е за уронване на престиж и опит да бъде освободена без изплащане на договорни обезщетения.

Твърди се, че тимът от Гроув на свой ред е завел дело. Твърдението е, че Шварц е изградила схема за работа с доставчици, при които има лични връзки. Отборът твърди, че тези фирми са таксували екипа на по-високи цени в продължение на повече от година. Посочва се, че Шварц е включила и съпруга си в схемата. Освен това започнала афера с един директорите в тима, за да улесни прокарването на „грешни и на твърде висока стойност фактури, както и съмнителни разходи по кредитни карти“. Искът от Уилямс бил за $6,9 млн.

Шварц отрича информацията за афера с Дарън Фулц – съосновател и CEO на Дорилтън Кепитъл. Адвокатите ѝ пуснаха изявление, в което се казва, че от отбора са смятали, че тя няма да реагира на освобождаването си.

„Това дело ще освети смятани от нас за неверни публични изявления от страна на Дорилтън и Уилямс за Шварц и нейната компания. Според нас те са били направени умишлено с цел да се избегнат договорни задължения и Шварц да бъде притисната да мълчи и да не се защитава“, се казва в изявлението

„Те са вярвали, че Шварц няма да се бори и няма да защити себе си, компаниите и репутацията си. Тя се бори“, допълват от адвокатския екип на бившата служителка на Уилямс.

Подобни дела не са обичайни за Формула 1. В не толкова големия свят на Гран при служители често сменят отбори и преминават от един екип в друг. За редица специалисти – основно инженери и висш мениджмънт – съществува т.нар. gardening leave. Това е период, в който напускащият получава възнаграждение, но не работи нито в екипа, откъдето си тръгва, нито в новия си отбор. При договорка между два тима това време може да се намали. Понякога се стига до сериозни спорове и дори съд. Последният такъв случай бе с Дан Фелоус при преминаването му от Ред Бул в Астън Мартин. Понастоящем е технически директор в тима от Силвърстоун.