Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин и Ред Бул се разбраха за Дан Фелоус

Астън Мартин и Ред Бул се разбраха за Дан Фелоус

1819
0
Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

Астън Мартин и Ред Бул се разбраха относно договора на Дан Фелоус, който доскоро бе главен аеродинамик на отбора от Милтън Кийнс. Екипът от Силвърстоун постигна целта си – специалистът ще започне работа още този сезон. Официално Фелоус ще поеме новия си пост на 2 април.

„Ред Бул Технолъджи и Астън Мартин с удоволствия заявяват, че постигнаха споразумение по отношение на Дан Фелоус“, се казва в официалното съобщение. „Дан ще се присъедини към Астън Мартин на 2 април 2022 г. Дотогава той остава служител на Ред Бул Технолъджи.“

Кристиан Хорнер благодари на Фелоус за годините обща работа и му пожела всичко добро в бъдеще. Самият аеродинамик каза, че е изкарал много щастливи години в Ред Бул. Допълни, че се гордее с постиженията на отбора, но сега гледа с нетърпение към новото предизвикателство.

В началото на годината стана известно, че от Милтън Кийнс са завели съдебна процедура, за да блокират преминаването на Фелоус в Астън Мартин. Привличането на британския инженер в тима от Силвърстоун бе обявено в края на юни 2021 г. Договорът на 48-годишния Фелоус с Ред Бул обаче бе до края на 2022 г. Затова и от Милтън Кийнс настояваха, че шестмесечният период, наречен gardening leave (през това време напускащите специалисти получават възнаграждение, но без реално да работят), трябва да започне да тече от финала на контракта. Ако се смята от края на юни 2021-ва обаче, половингодишната „почивка“ на практика вече е изтекла. В Астън Мартин дори искаха Фелоус да започне работа преди началото на предстоящия сезон.

Стана известно още, че след оповестеното привличане на Фелоус от Астън Мартин Ред Бул са го отстранили от F1 тима и са го преместили в Ред Бул Технолъджи

Той изразил несъгласие с това действие и месец по-късно напуснал окончателно Ред Бул. От там настояваха, че е подал оставка, а не е бил уволнен и че условията по договора му все още важат. Според самия Фелоус се е случило обратното: бил е освободен. При първото разглеждане на ситуацията бе отсъдено в полза на екипа от Милтън Кийнс. Очакваше се ново изслушване в края на януари, но дотам не се стигна благодарение на постигнатото споразумение.