Начало Автомобилни новини БМВ М1 – през призмата на XXI век

БМВ М1 – през призмата на XXI век

651
0

Ден преди официални си дебют бе забелязан прототип М1 на BMW, който показва модерна интерпретация на класическя спортен автомобил от 80-те години на миналия век. Трябва да се признае, че концепткарът споделя същия дизайнерски език от стария М1, но идеята му е пречупена през призмата на съвременните тенденции в дизайна. Така се получава истински атрактивен спортен автомобил, който се появява само месец преди 30-тия си рожден ден.

Може да се каже, че автомобилът показва увеличаващата се дистанция от времето на Крис Бенгъл и неговия стил на работа от края на 90-те години и началото на новия век. Така М1 е с доста плавни и елегантни линии, но е запазен и ъглестият профил с много ниска предница, високи „бедра” и запазената марка – решетката с форма на бъбреци. Разбира се, не може да се мине и без един друг елемент, който за мнозина не е познат – извивката на Хофмайстер или по-точно онази извивка отзад, където долната част на страничното стъкло се среща с покрива.

Очаква се по време на официалния дебют на автомобила по време на Concorsa d’Eleganza Villa d’Este да бъдат представени повече детайли за модели, но до този момент можем само да търсим приликите с оригиналния М1 и да си мислим в динамично отношение колко над него ще бъде прототипът.

А какво беше положението при модела от миналото – мощност от 277 к.с., 3.5-литров редови шестцилиндров двигател, който позволява на автомобила да ускорява до 260 км/ч. Съответно ускорението до 100 км/ч става за само 5.6 секунди. Автомобилът е чедо на съвместната работа между BMW Motorsport и Lamborghini, като дизайнът е работа на Giugiaro Italdesign. От модела са направени само 456 бройки.