Начало Moto News BMW Motorrad пак с мераци за MotoGP

BMW Motorrad пак с мераци за MotoGP

107
0
BMW

Президентът на BMW Motorrad Хендрик фон Кюенхайм даде индикации, че марката може да влезе в MotoGP, след като спечели състезания в Световния шампионат на Супербайк (WSBK).
Кюенхайм казва: Все още нямаме победа в Супербайк, но сме близо. Щом спечелим, ще преминем към по-горната категория. MotoGP е най-гледаното мотоциклетно състезание в света и второто след Формула 1 в моторните спортове. То е еталон и за нас е ясно, че трябва да мислим за него. Това е съществена стъпка.
Двигател на BMW вече ще присъства тази година в MotoGP, тъй като това бе изборът на новия проект Forward Racing CRT. Четирицилиндровият редови двигател S1000RR за Супербайк е вграден в шаси на Suter, а мотоциклетът ще кара ветеранът Колин Едуардс.
Фон Кюенхайм казва: Ние ще видим какво ще направи г-н Сутер, тъй като това бе негова инициатива. Естествено, той ще получава подкрепа от BMW, но си е негов проект. Ще бъде интересно да видим с какъв потенциал разполага. Вярвам, че новите правила за CRT и нашият двигател S1000RR с еднолитров работен обем, ще са подходящи за състезанията в MotoGP. Шампионатът обаче е скъп и трябва да мислим за това.
След като Suzuki напусна MotoGP, в сериите останаха само три производители – Honda, Yamaha и Ducati. Въпреки това новите правила за намаляване на разходите, които в момента се обсъждат, целят да привлекат нови производители като BMW във висшия клас. Може да е съвпадение, но коментарите на фон Кюенхайм за MotoGP идват само дни, след като се понесоха слухове, че големия им съперник в Германия – Audi (част от VW Group), води преговори за закупуване на Ducati.
BMW с машината S1000RR направи дебют в WSBK през 2009 г. и има спечелени шест подиума и една първа позиция, а най-доброто класиране е второ място тази година в Австралия на Марко Меландри. Той, заедно с Леон Хаслам са пилотите за заводския тим на BMW.