Начало Автомобили BMW Серия 1 навърши 10 години

BMW Серия 1 навърши 10 години

20
0

BMW Серия 1 навърши 10 години – първият автомобил от моделното семейство е представен през късното лято на 2004 г. Той комбинира типичната за марката динамика на управлението, спортно-елегантния дизайн и премиум качеството с преимуществата на автомобил с 5 врати и компактни размери.

Десет години по-късно BMW Серия 1 все още е олицетворение на спортния дух в своя клас, както и на ефективност, надеждност и иновативно оборудване. Неговите качества го превръщат в бестселър, от който са продадени близо 1,9 млн. екземпляра по целия свят.

Историята на BMW Серия 1 междувременно продължава с второто поколение на модела и включва множество акценти, които отразяват високия потенциал и атрактивност на това моделно семейство. BMW Серия 1 се превръща в база за вариантите на каросерията с 3 и 5 врати, купе и кабриолет. Моделът е носител на наградата „World Green Car of the Year 2008“ и е първият автомобил на BMW с СО2 емисии под 100 г/км, първият използван във всекидневието електромобил на марката. BMW Серия 1 вече е и BMW M автомобил с мощност 250 кВт/ 340 к.с.

BMW Серия 1 е пионер в последователното намаляване на разхода на гориво и вредните емисии най-вече чрез въвеждането на всеобхватната технология BMW EfficientDynamics. Това е първото моделно семейство на марката, което от 2007 година серийно се оборудва с автоматична функция Старт/Стоп, индикатор за превключване на предавките, регенерация на спирачната енергия и електромеханично кормилно управление. Благодарение на високата си популярност BMW Серия 1 допринася за раста на постоянно увеличаващите се продажби на най-успешния производител на премиум автомобили в света.

BMW Серия 1 още от самото начало затвърждава своята позиция на компактен премиум автомобил с висококачественото, иновативно и предлагано само в по-високите сегменти оборудване. Гумите с аварийни възможности, динамичното регулиране на обсега на фаровете, двустепенните спирачни светлини, системата Старт/Стоп, както и опциите за комфортен достъп, системата за управление iDrive и реализираните благодарение на интелигентната свързаност асистиращи системи и услуги на BMW ConnectedDrive навлизат в компактния клас с BMW Серия 1. Моделът служи за пример и по отношение на сигурността. При краштестовете на Euro NCAP както първото (2004 г.), така и второто поколение на модела (2011 г.) получават най-високата оценка от 5 звезди.

За да може необичайните качества на новия модел да изпъкнат по-ярко и да се бъдат достигнати нови целеви групи, са потърсени и нови пътища по отношение на връзките с обществеността и маркетинга. За пръв път като допълнение към класическите методи е добавена и всеобхватна онлайн-кампания със създадени специално за потребителите на смартфони комуникационни средства. На уебсайта www.Prinzip-Freude.deпредварително са показани тестове на автомобила, звездата на телевизионния клип под мотото Joy е не някой друг, а жабока Кермит – световноизвестната ключова звезда на Muppet Show – се налага като популярна фигура за печелене на симпатии към новия модел със своя неконвенционален, самоироничен чар.

BMW Серия 1 е въведено на пазара като класически хечбек с четири врати и голям заден капак. В рамките на фейслифта през пролетта на 2007 година гамата е допълнена с вариант на каросерията с 3 врати и спортна насоченост, който особено отчетливо подчертава динамичния профил на BMW Серия 1, от което до този момент вече са продадени над 200 000 екземпляра. Още по-висока динамика обещава и представеният през ноември същата година трети модел на Серия 1. Като модел с две врати и класически триобемен дизайн, както и с особено мощните си двигатели BMW Серия 1 Купе осигурява най-интензивната форма на радостта от шофирането в компактния сегмент и до спирането на производството през миналата година от модела са продадени повече от 150 000 екземпляра. Не по-малко успешно е и BMW Серия 1 Кабриолет с класически мек покрив и ниска странична линия, което гарантира типичната за марката радост при шофиране под открито небе. Първият открит премиум автомобил в компактния сегмент е представен през април 2008 г, а от модела са продадени повече от 130 000 екземпляра.

Актуалното поколение на BMW Серия 1 (среден разход на гориво: 8,0-3,8 л/ 100 км; СО2 емисии: 188-99 г/км) се предлага във варианти с 5 и 3 врати. Освен това с разширяването на гамата с второ моделно семейство BMW подчертава значението на премиум компактните модели по световните автомобилни пазари. С въвеждането на BMW Серия 2 Купе (среден разход на гориво: 8,1-4,3 л/100 км; СО2 емисии: 189-114 г/км) и BMW Серия 2 Кабриолет (среден разход на гориво: 8,5-4,4 л/100 км; СО2 емисии: 199-116 г/км) динамиката на управлението и спортната елегантност в премиум компактния сегмент достигат до ново измерение.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter