BMW показа автомобил със сменящи се цветове

675
0

BMW показа автомобил със сменящи се цветове по време на Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас, САЩ. Концепцията се казва iX Flow и създателите ѝ са използвали технология, популярна при е-четците, наречена E Ink

Тя преобразява екстериора на колата в различни варианти на сиво и бяло според желанието на притежателя й или съответната ситуация.

Плавната промяна на цвета е възможна чрез специално разработено фолио на каросерията. Стимулирана от електрически импулси, електрофоретичната технология извежда различни цветни пигменти на повърхността. Така каросерията придобива желаното оцветяване. E Ink технологията предлага безпрецедентен потенциал за индивидуализация на външния дизайн.

Смяната на цвета на екстериора може да допринесе за уюта в интериора и за ефективността на автомобила

За целта се вземат предвид различните способности на светлите и тъмните цветове при отразяване на слънчевата светлина и свързаното с това поглъщане на топлинна енергия.

Бялата повърхност отразява значително повече слънчева светлина от тъмната. В резултат на това, когато има силна слънчева светлина и високи външни температури, отоплението на автомобила и вътрешността му може да бъде намалено чрез промяна към светъл външен цвят. При по-хладно време от друга страна автомобилът с тъмна каросерия абсорбира значително повече топлина от слънчевата светлина. И в двата случая може да се използва специфична промяна на цвета, за да се гарантира, че мощността за охлаждане или отопление на климатичната система на автомобила може да бъде намалена. Това намалява енергийните нужди на бордовата мрежа, а с това и разхода на гориво респективно енергия на автомобила. Така в автомобил с чисто електрическо задвижване промяната на цвета в зависимост от метеорологичните условия може да допринесе за увеличаване на пробега. В интериора например използването на технологията би могло да предотврати прекомерното нагряване на арматурното табло.

Самата технология E Ink също се характеризира с висока енергийна ефективност. За разлика от дисплеите или проекторите, електрофоретичната технология не изисква никаква енергия, за да поддържа константно избрания цвят. Токът протича само по време на кратката фаза на промяната на цвета

Електрофоретичното оцветяване е базирано на технология, която е разработена от E Ink и се използва в подобна форма при четците на електронни книги. В повърхностното покритие на BMW iX Flow featuring E Ink са интегрирани няколко милиона микрокапсули. Всяка от тях е с диаметър, еквивалентен на дебелината на човешки косъм. Във всяка от тези микрокапсули са разположени бели пигменти с отрицателен заряд и черни пигменти с положителен заряд. В зависимост от избраната настройка чрез електрическо поле върху повърхността на микрокапсулите се групират белите или черните пигменти и по този начин придават желания цвят на каросерията.

Повърхностите на E Ink се състоят от прецизно изрязанo фолиo от ePaper, коeто се нанася върху каросерията на автомобила

За да се гарантира, че фолирането също така възпроизвежда характерните контури на автомобила и преливането на светлините и сенките, в 3D модел съответният елемент на каросерията се разделя на отделни сегменти с различни размери и се прехвърля в двуизмерен модел.

След това съответните сегменти се изрязват от E Ink фолиo с помощта на технология за лазерно рязане. Това прави двуизмерния материал достатъчно гъвкав, за да бъде нанесен върху триизмерната каросерия. След нанасяне на сегментите от фолио и свързване на захранването за възбуждане на електрическото поле, цялата каросерия се нагрява и запечатва, за да се осигури оптимално и равномерно цветопредаване навсякъде при всеки процес на промяна на цвета.

Смяната се задава и контролира посредством приложение за телефон. Вариантите са различни – може да се зададе различен цвят или линии например. Проектът тепърва ще се развива и е планирано в бъдеще смяната да може да се извършва посредством копче на таблото или дори с жест на ръката. Първоначалният вариант на концепцията, показан на CES 2022, бе само в сиво и бяло, но от BMW са убедени, че скоро ще покрият редица други цветове.