Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 BMW Заубер представят новия си F1.09

BMW Заубер представят новия си F1.09

75
0

BMW Заубер станаха шестият тим от Формула 1, който представи претендента си за 2009 година. Събитието бе на пистата във Валенсия, Испания.

Немският екип, който възнамерява да се бори за титлата през тази година, бе един от първите, изпитали аеродинамичния пакет за идния сезон. Техническият координатор в BMW, Вили Рампф, каза, че новите правила са превърнали създаването на новата кола истинско предизвикателство.

„Развиването на болид за Формула 1 винаги е въодушевяващо, но този път имаше нещо още по-специално. Ние наистина започнахме от празния бял лист” – казва Рампф.

„Преди всичко преминаването от гуми с канали към сликове означава повече сцепление, но също така балансът на силите се измества напред: премахването на каналите предоставя повече сцепление на предните колела спрямо задните.”

„И тъй като колата е толкова различна в сравнение със своя предшественик, ние започнахме работата по новата кола през февруари – два месеца преди обичайното и преди F1.08 дори да е участвал в първото си състезание.”

„Нашата цел бе да конструираме кола с висока аеродинамична ефективност, като се опитваме да спечелим допълнително притискане, което бе отнето от новите правила.”

Мениджърният директор Валтер ридл каза:
„Развиването на F1.09 бе центрирано около три основни области: аеродинамика, оптимално ползване на гумите и внедряването на KERS. Именно тук фокусирахме най-много усилия и ресурси в течение на миналия сезон.”

Тимът на BMW бе и първият, който реално опита KERS на писта. Шефът на отдела за моторни спортове в BMW, Марио Тайсен, смята, че системата ще помогне на Формула 1 да се докаже като „върхът на технологията”.

„Развитието на KERS ще помогне изключително много за бъдещото серийно производство на технологията.”

„В BMW винаги сме ползвали проекта си във Формула 1 като технологична лаборатория за серийно производство. С KERS този подход е изведен на ново ниво. Формула 1 ще се препозиционира и ще премине през промяна на имиджа, така че да се оптимизира публичното възприятие по отношение на него.”

F1.09 направи инсталационна обиколка веднага след представянето си, като след това ще направи и пълен тестов ден.