Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Боно: Когато Люис ми каже да млъкна знам, че сме в играта....

Боно: Когато Люис ми каже да млъкна знам, че сме в играта. Волф: Приказка!

4363
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели много емоционална победа в Гран при на Великобритания. Победата бе девета – рекордна – за седемкратния световен шампион в домашната му надпревара. Тя бе и първата след почти 1000 дни от последната – Гран при на Саудитска арабия през 2021 г. 945 дни след успеха си в Джеда Хамилтън триумфира, и то на пистата Силвърстоун. Заедно с него на подиума се качи състезателният му инженер Питър Бонингтън, който е по-известен като Боно. Той получи трофея за тима на Мерцедес като конструктора победител в състезанието. Бонингтън коментира успеха и работата си с пилота по време на надпреварата.

„Мина много, много дълго време (от последния успех), а ние двамата се трудихме изключително упорито да се върнем в борбата. С бебешки стъпки, но пък направихме толкова много…“, сподели Бонингтън.

„В началото информацията, която Хамилтън ми подаваше за баланса, не бе особено добра. Знаехме какво трябва да коригираме в колата и мисля, че постигнахме наистина добър баланс за последния стинт, което му позволи да натисне. Бяхме наясно, че предните гуми ще са слаби. Затова трябва да ги защитиш.“

Питър Бонингтън, Пийт Бонингтън, Боно, Люис Хамилтън
Питър Бонингтън и Люис Хамилтън; снимка: Пирели

„Люис върши страхотна работа, когато стане напечено. Той управлява гумите и болида до финала. Не бих казал, че не се съмнявах. Но след като стигнем до момента, когато „захапе ножа“ и ми каже да млъкна, тогава знам, че сме в играта“, засмя се Бонингтън

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

Тото Волф определи успеха като „приказка“ и се радваше на победата, тъй като бе постигната със собствени сили. В Австрия той бе доволен от резултата на Джордж Ръсел, но отбеляза, че „двама трябваше да катастрофират, за да спечелим ние“.

„Никой не можеше да напише по-добър вариант за сбогуване (на Хамилтън) с Гран при на Великобритания (като пилот на Мерцедес) след 12 години. Беше велико. Това бе последната ни Гран при на Великобритания заедно и това сбогуване бе като приказка.“

„Британската публика получи успех на най-голямата икона и най-успешен британски пилот. Той е фантастичен състезател и надушва възможността да спечели. Затова е толкова силен“, каза Волф.

„Напоследък имахме някои трудни моменти и връщането в борбата наистина много ме радва. Дълго време пилотите ни бяха първи и втори на сухата писта. Така че от гледна точка на представянето изглежда се връщаме в борбата. Джордж вървеше толкова силно… Много жалко, че не завърши, защото можеше да имаме две коли на подиума“, допълни шефът на Мерцедес в F1.

Ръсел каза, че е невероятно разочарован за собственото си състезание, тъй като той не успя да финишира

„Около 10 обиколки преди да се наложи да прибера колата виждах предупрежденията за температурите на волана си. Имахме проблем с водната система. Опитахме се да го разрешим, но не успяхме. Поздравления за Люис и отбора. Той направи страхотно състезание и напълно заслужи победата. Иначе колата вървеше страхотно. Щеше да е прекрасна битка накрая… Но уикендът като цяло бе изумителен за отбора. Можем да се гордеем с постигнатото“, коментира Ръсел.