Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Не очаквах, че представянето ни ще бъде толкова слабо

Ботас: Не очаквах, че представянето ни ще бъде толкова слабо

774
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас остана неприятно изненадан от представянето на Заубер след началото на лятната пауза. Финландецът призна, че не е очаквал да разполага с толкова слабо темпо. Ботас се надява ситуацията да бъде по-добре по време на уикенда в Монца.

Ботас не прескочи Q1 и даде 18-то време в сесията. Той потегли едно място напред заради дисквалификацията на Александър Албон. Въпреки това той остана твърде далеч от местата, които да му позволят да се бори за точки.

Представянето на Ботас в състезанието беше ужасно. Опитният финландец нямаше никакво темпо и финишира предпоследен. Ботас също така беше затворен с две обиколки от победителя Ландо Норис.

Представянето в последния старт беше по-слабо дори и от очакваното за Заубер. Базираният в Хинвил е твърдо на последното място при конструкторите и няма нито една спечелена точка. Има немалка вероятност Заубер да остане с 0 точки и да запише втория най-лош сезон в историята си след този пред 2014 г.

„Не очаквах, че представянето ни ще бъде толкова слабо. Последният уикенд беше най-слабият ни за сезона. Състезанието напълно потвърди това нещо“, сподели Ботас.

„Стартът всъщност беше добър“, продължи той. „Бяхме на прилично място в сравнение с това, от което стартирахме. Но след около пет-шест обиколки видях, че ми е трудно да следвам групата пред мен. Тогава разбрах, че не разполагам с нужното темпо.“

Пилотът на Заубер призна, че на Зандвоорт са били видени всички слабости на автомобила.

Надявах се, че с другите смеси нещата може би щяха да са по-добри, но не се получи. Изпробвахме всички смеси, така че проблемът не е в гумите, а в автомобила. Той просто изобщо не вървеше.“

„Не сме били толкова слаби в нито едно от състезанията през година. Не е като да сме направили крачка назад. Тази писта наистина подчерта слабите страни на автомобила заради наклонените завои, с неравностите, вятъра и просто подчерта чувствителността на автомобила“, каза още Ботас.

Този уикенд Ботас се насочва към Монца. Финландецът има четири подиума на италианското трасе. Сега обаче целта му е да запише силен резултат и да остави събитията от Зандвоорт зад гърба си.

„Отправяме ме се към Монца с цел да оставим зад гърба си тежкия уикенд в Зандвоорт и да направим положителна стъпка напред в представянето си. Като едно от най-дългогодишните състезания в календара, Гран при на Италия винаги е специално събитие, в което възгласите на страстните фенове се чуват дори от вътрешността на автомобила“, обясни Ботас.

„През годините съм се наслаждавал на състезанията тук и нямам търпение да го направя отново този уикенд. В базата се върши много работа и всички са напълно отдадени на това да обърнат сезона ни. Надявам се, че пистата ще пасне по-добре на нашия автомобил, което ще ни позволи да извлечем нещо повече от нашия пакет. Искаме да бъдем в конкурентна форма, за да се опитаме да върнем първите си точки за сезона“, добави пилотът на Заубер.

Ботас все още не знае бъдещето си в F1 след края на сезона. 35-годишният състезател води разговори с Ауди и се надява да стане част от проекта на марката

„Тази седмица продължихме дискусиите [за бъдещето]. Във вторник бях във фабриката. Честно казано има напредък.“

„Няма да подписваме договори все още. Тук сме, за да се състезаваме и да се съсредоточим върху това да се възстановим след трудния уикенд. Винаги след това има следваща седмица“, заключи Валтери Ботас.