Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас може да остане в Заубер и след края на сезона

Ботас може да остане в Заубер и след края на сезона

1104
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас все още не е гарантирал бъдещето си в F1 през 2025 г. Финландецът се надява да остане в Заубер за поне още един сезон и да бъде част от проекта на Ауди. Ботас смята, че последните промени в ръководството на марката ще му помогнат да запази мястото си в тима.

Ботас има договор със Заубер до края на 2024 г. 34-годишният състезател не смята да се оттегля от спорта и иска да кара поне още две години. Той също така неколкократно изрязваше желание да бъде част от проекта на Ауди във Формула 1.

В края на април Ауди обяви привличането на Нико Хюлкенберг. Германецът ще заеме едно от местата в тима, който все още носи името Заубер. Все още не се знае кой ще бъде неговият съотборник.

Първоначално изглеждаше, че Ботас ще бъде освободен от Заубер след края на сезона. 10-кратният победител в F1 беше на последно място в списъка на Ауди. Марката опит да привлече Карлос Сайнц. Испанецът обаче предпочете да приеме офертата на Уилямс. Други потенциални кандидати за втория кокпит бяха Естебан Окон и Пиер Гасли. Двамата французи също отхвърлиха предложението на Ауди. Гасли подписа нов договор с Алпин, докато Окон реши да отиде в Хаас. По този начин пред Ауди останаха много малко опции, една от които беше Ботас

В средата на миналия месец Ауди направи сериозни промени в проекта за F1. Германците се разделиха с Андреас Зайдл и Оливер Хофман. На тяхно място дойде Матия Биното. Малко след това беше обявено и привличането на Джонатан Уитли. Действащият спортен директор на Ред Бул ще започне работа в Хинвил от лятото на 2025 г.

Структурните промени в Ауди са добре дошли за Ботас. Опитният финландец вярва, че сега ще започне наново преговорите с марката и има голяма вероятност да подпише нов договор.

„Това ще рестартира преговорите. Преди това комуникирах с Андреас и Оливер, а сега става въпрос за Матия“, сподели Ботас.

„Със сигурност това ще промени някои неща, така че трябва да поговорим. Намираме се в малко по-сложна ситуация, но нека да видим какво ще се случи“, добави пилотът на Заубер.

Ботас е един от най-опитният състезатели в F1. Финландецът има повече от 10-годишен стаж в спорта с отборите на Уилямс, Мерцедес и Алфа Ромео/Заубер и записа 10 победи, 67 подиума и 20 полпозишъна.

Понастоящем Ботас се намира в най-трудния период от своята кариера. Състезателят на Заубер заема последното място във временното класиране и няма нито една спечелена точка. Това се дължи заради слабия болид, забавяния в бокса и липса на късмет.

Посредствените резултати накараха някои отбори да прекратят интереса си към Ботас. Опитният финландец призна, че е отхвърлил оферта на Мерцедес. Ботас беше близо до завръщане в Уилямс. Отборът от Гроув обаче предпочете да заложи на Сайнц. Решението на испанеца и идването на Биното в крайна сметка могат да помогнат на Валтери да запази мястото си в Заубер

„Матия трябва да знае кои са слабите и кои са силните страни на отбора. Трябва да знае кои са приоритетите за краткосрочни и дългосрочни подобрения. Това ще отнеме малко време“, обясни Ботас.

„Беше съвсем ясно, че всички решения през последните една-две години бяха взети, за да бъдем конкурентоспособни от 2026 г. нататък.“

Финландецът вярва, че в момента Заубер е насочил повечето си усилия към сезон 2026 и е отписал настоящата кампания. Това може да обясни слабата форма на тима от началото на годината.

„Това не е идеално. За съжаление много пъти се боря за позиции в задната част на колоната. Моята работа все още е да направя най-доброто, на което съм способен. В същото време да натискам отбора и да допринасям по най-добрия възможен начин. Това е всичко, което мога да направя в момента.“

„Знаем, че все още ни липсва малко човешка сила в сравнение с големите отбори. Има определени области, върху които определено трябва да се съсредоточим, както във фабриката, така и по отношение на представянето на автомобила. В момента не сме там, където трябва да бъдем. Имахме нужда от някои нови подобрения [за да тръгнем] в правилната посока. Надявам се, че оттук нататък нещата ще бъдат малко по-стабилни и ще има ясна посока на развитие“, заключи Валтери Ботас.