Начало Избрани Ботас трябва да остане в Заубер през 2025 г.

Ботас трябва да остане в Заубер през 2025 г.

236
0
Валтери Ботас, Заубер
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас ще остане в Заубер през 2025 г. Това твърдят различни източници, включително racingnews365. Очакванията са финландецът да удължи договора си с още една година и да си партнира с Нико Хюлкенберг.

Бъдещето на Ботас беше обект на множество спекулации през последните месеци. 35-годишният състезател няма договор за следващия сезона. Затова предположенията бяха, че той може да напусне в F1 след приключването на кампанията

Ботас беше свързван Алпин и Хаас, както и със завръщане в Уилямс или Мерцедес. В крайна сметка обаче трите тима заложиха на различни пилоти- Джак Дуън, Естебан Окон, Карлос Сайнц и Андреа Кими Антонели. Следователно единственият шанс на Ботас да продължи да кара в F1 беше да остане в Заубер.

Десеткратният победител в F1 неколкократно изразяваше желание да бъде част от проекта на Ауди. Първоначално той не влизаше в сметките на германският производител. Но с напредване на времето Ауди остана без сериозни алтернативи, след като изпусна Естебан Окон и Карлос Сайнц. Това беше добра новина за Ботас, който продължаваше да търси начин да запази мястото си в F1.

В разгара на лятото Ауди направи сериозни кадрови промени в проекта за F1. Начело застана бившият ръководител на Ферари Матия Биното. Швейцарско-италианският специалист набеляза няколко пилоти, които са вариант за Заубер. Сред тях бяха Ботас, Габриел Бортолето, Тео Пурчер, Франко Колапинто и дори Мик Шумахер. Говреше се, че Бортолето е много близо до подписване на договор със Заубер. Бразилецът обаче е част от семейството на Макларън, което усложнява ситуацията.

По-рано този уикенд се разбра, че Ботас остане в Заубер за още една година. Според швейцарски източници, новината трябва да бъде потвърдена скоро. Това на практика означава, че той може да не бъде част от бъдещия Ауди F1 Тийм, който ще се състезава от сезон 2026 нататък.

Миналия уикенд Ботас разкри, че e в напреднали разговори със Заубер и е много близо до удължаване на договора

„Винаги има ситуация с договора, която е допълнителен стрес. Нека просто кажем, че нещата напредват“, сподели Ботас.

„Все още сме в почти ежедневен контакт с Матия, като уточняваме какво иска всяка от страните. Да, това е всичко.“

„Ситуацията сега е такава, каквато е. Сега обаче съм по-малко стресиран. За мен сега е ясна посоката, в която искам да вървя. Надявам се и за отбора да е така.“

„Това е малко игра на изчакване. Вече минаха няколко месеца, но честно казано, вече не се стресирам по този въпрос. С Матия сме в добри отношения и през цялото време водим много открити разговори. В крайна сметка нещата ще се наредят по един или друг начин“, добави пилотът на Заубер.