Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Трябваше да сме по-напред в класирането

Ботас: Трябваше да сме по-напред в класирането

41
0
2014,Валтери Ботас

Уилямс показа сериозното си израстване спрямо миналия сезон след като Валтери Ботас успя да завърши на шесто място в Гран при на Австралия. Благодарение на финландеца екипът на сър Франк спечели повече точки отколкото в целия изминал сезон. Ботас пък постигна и най-доброто класиране в кариерата си. Въпреки това и той и екипът имаха за какво да съжаляват, след като възможността за още по-добро класиране бе налице.

„Просто натиснах повече отколкото трябва“, съжаляваше Ботас за инцидента си от десетата обиколка, когато след „целувка“ със стената задната му дясна джанта се пръсна, а с това и гумата. „Все пак имах донякъде късмет, че окачването издържа. Имах известни проблеми с нестабилността на предницата, но като цяло нямаше особено влияние върху времената на обиколките ми.

Опитах се да се върна отново в челото и да поправя грешката си, което до някъде ми се отдаде. Трябва да направим равносметка и да видим колко сме загубили заради тази моя грешка, но със сигурност дадох -всичко от себе си, за да я поправя.“

„Валтери е един изключително сигурен пилот – хладнокръвен, спокоен, съсредоточен“, похвали въпреки грешката своя пилот дъщерята на сър Франк, Клер Уилямс. „Мисля, че днес направи над 20 изпреварвания, което бе феноменално.“

Въпреки тези думи обаче Ботас съжаляваше.

„Заради моята грешка не всичко премина както трябва днес. Трябваше да се класираме още по-напред. Като цяло съм щастлив от постигнатото, но най-силното чувство е на яд заради грешката. Бесен съм сам на себе си.

Помислих си, че това е просто лош сън, но за съжаление беше реалност. После се надявах, че ще успея да продължа. И за щастие успях. Трябва да направя всичко възможно подобно нещо да не се повтори. Все още не съм видял резултатите и не знам къде се намираме спрямо останалите като времена. Трябва да се поуча от случилото се днес и да не допускам подобни грешки.

Целта ни бе да имаме поне една кола на подиума, но за съжаление това не се получи. Нямахме особени проблеми с горивото заради колата за сигурност. Тогава успяхме да спестим достатъчно, за да може да натискаме през цялото време.

Трябва да направим чист уикенд в Малайзия. Тук имахме доста проблеми, включително смяната на скоростите довела до връщането ми с пет места назад в квалификацията, което не бе идеално за мен. Тогава ще видим, къде реално се намираме, а мисля че е по-напред от показаното.“