Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Браун: Пестенето на гуми прави квалификацията интересна

Браун: Пестенето на гуми прави квалификацията интересна

33
0
Рос Браун

Дискутираното многократно пестене на гуми в третата част на квалификацията разделя мненията в падока. С изключение на трите топ тима, останалите намират доброволния отказ от излизане в последната част за интересна тактика. Защото предимството в състезанието от комплект нови гуми е много голямо. И защото сега благодарение на KERS, DRS и заради износването на гумите на Пирели, изпреварванията са значително по-лесни, отколкото бяха в миналото.

И тъй като се случва заради тази тактика, феновете да виждат само 2/3 от колите във финалната част на квалификацията, се появиха апели, тази стратегия да бъде дори забранена. Тим шефът на Мерцедес, Рос Браун, вижда само едно решение на въпроса.

„Ако искат това да се избегне, тогава трябва да въведат система, според която използваните в квалификацията гуми да се връщат на Пирели и от там да се получават нови“, обясни Браун пред ITV.“ Така няма да има бонус от пестенето на гуми. Нямам друга идея, как тази тактика може да бъде предотвратена.“

И понеже в Мерцедес не рядко използват подобна тактика, Рос Браун не е сред големите противници на тази стратегия.

„За момента нашата ситуация е такава, че имаме изоставане от първите три топ отбора. Така че за нас е бонус да пестим гуми, за да можем да ги предизвикаме по време на състезанието.

Има средства и начини този проблем да се реши. Но аз не бих разглеждал прекалено негативно, това което се случва в момента. Защото зрителите са в напрегнато очакване да видят, кой ще се качи на пола. Когато в края на топ 10 има няколко коли, които се надхитряват в пазенето на гумите, тогава става интересно самото състезание, без това да дава особено отражение на квалификацията.“