Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Великобритания може да не е на Силвърстоун в бъдеще

Гран при на Великобритания може да не е на Силвърстоун в бъдеще

58
0

Гран при на Великобритания може в бъдеще да не се провежда на пистата Силвърстоун, заяви отговорникът по комерсиалните въпроси в F1 Шон Брачес. Това може да се случи, при положение че шефовете на спорта не постигнат ново споразумение за домакинство с промоутърите на състезанието от BRDC – Британския клуб на автомобилните пилоти.

Договорът на пистата изтича в края на 2019 г., след като организаторите активираха клауза в договора си, която им позволява той да бъде прекратен по-рано. И той няма да бъде подновен, ако те не получат значително намаляване на таксата за домакинство от шефовете на спорта от Liberty Media.

“Спортът ни има 68 годишна история и естеството на състезанията е в динамиката, заяви Братчес. Силвърстоун прие първата Гран при, но пистата не е била в календара през всичките тези години. Надпреварите са се провеждали на Брандс Хеч и други трасета. Никой не е заменим в този спорт по отношение на това къде ще са състезанията.“

Брачес обясни още, че шефовете на спорта разделят състезанията на 3 различни категории. Първата е с такива, които са емблематични за спорта и целта е те да бъдат запазени – като Силвърстоун, Спа и Монца.

Втората е с улични трасета и такива, които се провеждат в градове или паркове, като в Австралия, Канада и Мексико. Третият са състезания, които се провеждат на съоръжения, които са построени специално за тази цел – като тези в Китай, Остин и Бахрейн.“