Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Булие: Извлякохме максимума от всяка предоставила ни се възможност

Булие: Извлякохме максимума от всяка предоставила ни се възможност

65
0

Шефът на Рено във Формула 1 Ерик Булие обобщава изминалия уикенд за отбора си в интервю, предоставено от пресслужбата на тима.

– Ерик, видяхме още едно непредвидимо състезание в трудни условия, но екипът на Рено отново се възползва максимално добре от ситуацията. Каква е тайната за успеха на отбора?

– Извлякохме максимума от всяка предоставила ни се до момента възможност. Според мен голяма част за това се дължи на факта, че сме истински състезатели: всички са съсредоточени единствено и само върху надпреварите. Въпреки това обаче няма да си почиваме. Във Формула 1 можеш от герой да се превърнеш в нищо за отрицателно време.

– В Китай тимът за първи път спечели точки и с двата си автомобила. Колко сте доволен от Виталий [Петров]?

– Виталий направи страхотно състезание. В началото условията бяха наистина трудни. Трасето бе мокро на някои места, на други – не и за един дебютант подобна ситуация никак не е лесна. Но след като всички вече бяха с едни и същи гуми през втората половина на надпреварата, той ставаше все по-бърз и по-бърз – в последните обиколки беше най-бързата кола на пистата.

– Това представяне доказва ли правилността на решението да му се доверите?

– Знаем, че има някои много силни качества: скоростта му и спокойствието, когато се намира под напрежение. Винаги трябва да даваш на пилотите си време. [Камуи] Кобаяши и [Нико] Хюлкенберг са другите дебютанти в утвърдени отбори, а имат проблеми да финишират в стартовете и да печелят точки, а имат повече опит с болид от F1. Вчера Виталий най-после успя да покаже истинския си талант. Демонстрира, че след като вече има доверие в автомобила, може наистина да е много бърз.

– Роберт [Кубица] пък вървеше трети в първата половина състезанието, като в крайна сметка финишира пети. Това бе още едно силно представяне за него?

– Бих нарекъл това типично за Роберт каране: отново беше просто перфектен. Загуби от излизането на втората кола за сигурност и това бе разочароващо, но след това опази гумите си с чудесно темпо и взе максималния възможен брой точки. Пак свърши отлична работа.

– По колата има нови част във всеки старт от началото на сезона. Агресивната програма за развитие започна ли да дава резултати?

– Да, мисля, че е така. В Енстън и Вири всички се трудят невероятно упорито, както и екипът на пистата. Състезателният тим заслужава специално да отбележа работата му: хората работиха страшно много през изминалия уикенд и се справиха фантастично с подготовката на колата на Виталий за квалификацията след инцидента му в третата тренировка. Двойният финал в точките е разкошна награда за усилията им. По отношение на развитието, то напредваме десета по десета от секундата във всеки старт. Постепенно се приближаваме към челото. В крайна сметка Роберт бе в състояние да изпревари Мерцедес за първи път в Китай, което е наистина окуражаващо за целия отбор. Всички работят на лимита и това започва да ни се отплаща.

– По традиция в Барселона се появяват най-големите новости по болидите за първата половина на сезона. Какво ще има Рено в Испания?

– Ще продължим с програмата си за развитие. Пак ще има нови части, с които би трябвало да сме по-бързи с няколко десети, но не знаем какво ще извадят останалите отбори, така че трябва да сме предпазливи в очакванията си. Съществува дори възможност йерархията в челото да се промени – може би в наша полза, може би не. Приоритет за следващите няколко дни е да приберем отбора у дома, както и колите и останалото оборудване, за да се подготвим за Барселона. След като свършим това можем вече да гледаме към началото на надпреварите в Европа.