Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Булие преразгледа целите на Лотус

Булие преразгледа целите на Лотус

57
0
Кими Райконен

Шефът на Лотус във Формула 1 Ерик Булие преразгледа целите на екипа в навечерието на втората половина от сезон 2013 г. Той заяви, че отборът може и ще води битка за второто място при конструкторите в Гран при.

– Как ще обобщите първата половина на сезон 2013 г.?

– Като цяло бих казал, че направихме положителен старт. Имаше много добри моменти, както и някои не толкова удовлетворяващи. Имаме 8 подиума от 10 старта, което е страхотно постижение и показва, че сме направили стъпка напред спрямо миналата година. В Монако, Монреал и на Силвърстоун не взехме толкова точки, колкото можехме, но важното е, че се възстановихме от тези препъвания и се борихме за победи на Нюрбургринг и в Будапеща. Това за мен е много позитивно, тъй като демонстрира способностите на тима да се изправя на крака и да води битка с опоненти, разполагащи с по-големи ресурси.

– Ако трябва да изберете един момент за най-хубав досега, кой ще е той?

– Е, това, мисля, е доста очевидно. Победата на Кими [Райконен] в първия старт в Мелбърн бе особено специален момент за целия тим.

– Как оценявате представянето на пилотите досега?

– На Кими давам 10 от 10. Той върши фантастична работа от самото начало на сезона. Забележителното му постижение от 27 поредни финала в точките говори само за себе си. Без значение какво се случва, Кими е в битката до самия край – видяхме го и в последните обиколки в Монако. Играе голяма роля за това отборът да върви напред, а да имаш толкова популярен пилот в екипа си има своите предимства. Ромейн [Грожан] започна по-трудно годината, след като изкара сложен сезон през 2012-та. Отне му може би повече време да се установи и да започне да се представя според възможностите си. За мен е удоволствие да наблюдавам как вече дава резултатите, които винаги сме знаели, че е в състояние да постигне. Ако поддържа това ниво, Ромейн може да е бъдещ претендент за титлата – сигурен съм в това.

– В началото на сезона посочихте трето място при конструкторите като цел. Това все още ли важи?

– Битката в шампионата между нас, Ферари и Мерцедес е толкова близка в момента, че наистина трябва да се целим малко по-високо. Ето защо според мен втора позиция е по-уместна амбиция. Ще се постараем да се справим с това предизвикателство.

– Календарът за 2014 г. изглежда има доста стартове. Какво е мнението ви по този въпрос?

– Мисля, че първо трябва да изчакаме целия календар да бъде потвърден преди да правим детайлни преценки. Изглежда обаче ще имаме няколко нови старта, което е добре за спорта. Връщат се тестовете през сезона, но в Енстън разполагаме с необходимите ресурси, за да не преуморяваме хората си. Без съмнение ще е натоварено и трябва да постигнем точния баланс.

– Догодина предстоят сериозни промени – как според вас ще се развие 2013-та до края на сезона?

– Според мен повечето отбори – с изключение може би на Ред Бул – ще намалят сериозно развитието на тазгодишните си болиди в подготовка за предизвикателството на 2014-та. Въпреки това смятам, че сме в силна позиция за втората част от сезона. Имаме сериозен пакет новости за Спа, който най-вероятно ще е основата за остатъка от годината. Но целта ни ще е да продължим да се борим за подиуми.