Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Булие убеден, че развойната програма на Лотус за Е21 е силна

Булие убеден, че развойната програма на Лотус за Е21 е силна

37
0
Ромейн Грожан

Лотус започва надпреварите в Европа от втора позиция и в двата шампионата на Формула 1 – при пилотите и конструкторите. Шефът на екипа Ерик Булие се връща към последния старт – в Бахрейн – и разяснява очакванията за идващите надпревари.

– Отборът е на втора позиция и в двата шампионата. Каква е тайната за поддържане на предизвикателството?

– Тайната? Добра стратегия, добър болид и двама добри пилоти! Да постигнеш хубав резултат веднъж е едно, но да задържиш този тип представяне е далеч по-сериозно предизвикателство и съм доволен да кажа, че вършим страхотна работа досега през годината. Сезонът е с невероятно фин баланс. Ако погледнем последната надпревара – в Бахрейн, то в събота изглеждаше като че ли сме изгубили скорост, защото се класирахме по-зле от очакванията си. За щастие винаги сме били убедени в състезателното си темпо и това се оправда.

– Състезанието в Бахрейн бе доста специално за отбора: получихте ли в някакъв момент усещане за дежа вю?

– Беше точно като през 2012 г.! Кими [Райконен] втори и Ромейн [Грожан] трети бе страхотен резултат, но както и миналия сезон Себастиан [Фетел] бе на най-горното стъпало. Тазгодишният резултат бе много по-трудно постигнат, особено след това квалификационно представяне. Но пък показахме скорост на моменти през уикенда и потвърдихме, че имаме темпо в надпреварата, когато това е нужно. Да си тръгнем с двоен подиум при положение, че класиране в топ 6 бе по-реалистичната цел преди старта, говори за страхотна работа на всички. Усещането сред екипа бе наистина специално и се усили, когато се върнах в Енстън и се видях с останалите хора във фабриката. Беше заслужен резултат.

– Кими е в битката за титлата…

– Кими е фантастичен пилот и никога не може да бъде отписвам от която и да е надпревара. В Бахрейн той направи силно състезание, справи се с гумите и спокойно финишира втори. В Австралия спечели и заяви, че това е била една от най-лесните му победи. Ние искаме да направим така, че да взима още лесни успехи в бъдеще.

– Колко удовлетворяващо бе да видите Ромейн пак на подиума?

– Много. Той вече бе постоянен в карането си в първите три старта, но мисля, че връщането в битката в челото на колоната ще е облекчение за него след трудния старт на сезона. Сега нещата се развиват чудесно за Ромейн.

– Каква бе тайната за отключването на неговата скорост?

– Седнахме заедно да прегледаме кое не работи, а и отборът свърши добра работа, за да му помогне да се почувства комфортно в автомобила. Той очевидно се наслаждаваше на всяка секунда на пистата в последното състезание, направи солиден старт и някои силни маневри. Мисля, че удоволствието от карането пролича в представянето му.

– Кога може да дойде следващата победа за отбора?

– Ние винаги искаме да печелим. Подиумите ни тази година ни карат да желаем вкуса на шампанското още повече. Наясно сме, че се изправяме срещу много конкурентоспособни отбори, а само един екип и пилот могат да са на върха във всеки старт. Би било фантастично, разбира се, да започнем европейския сезон с победа.

– Непрекъснато се говори за битката при развитието. Уверен ли сте, че отборът е в състояние да поддържа темпото за подобрения на останалите екипи?

– Това е просто още един аспект на спорта. Ние имам силна развойна програма за Е21 и съм уверен, че можем да подобряваме колата през годината – точно както сторихме с Е20 преди това. Повечето тимове имат доста сериозно количество новости за първото европейско състезание и ние няма да сме изключение. Много съм доволен от прогреса на автомобила досега и смятам, че има още много потенциал.